Zoeken

EU-project van 44 miljoen euro in Marokko loopt af in april

20 maart 2023 - 18:00 - Marokko

©

Het in april 2019 gestarte project van 44 miljoen euro voor de "Ondersteuning van het globale beheer van grenzen en migratie in Marokko", dat volledig door de Europese Unie wordt gefinancierd via het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, loopt af in april 2023.

Het doel van het project is "het geïntegreerd grensbeheer te verbeteren en zo bij te dragen tot een beter beheer van migratie in Marokko", aldus de Spaanse regering in haar antwoord op parlementaire vragen van de politieke partij Compromís. Een andere doelstelling is "zorgen voor capaciteitsopbouw van grensagenten door de levering van apparatuur voor grensbewaking, de bescherming van migranten te verbeteren en hun kwetsbaarheid als gevolg van illegale migratieprocessen te verminderen", aldus het document, waartoe Europa Press toegang had.

Lees ook: Marokko zet aanzienlijke middelen in om grenzen te controleren

In het kader van dit project werd op 3 november in Rabat een workshop georganiseerd "over humanitair grensbeheer", voor meer dan 30 agenten van verschillende diensten belast met grens- en migratiebeheer. Het doel van de workshop was "de bijstand aan migranten te verbeteren en hun rechten te waarborgen, met name op het gebied van identificatie, triage en doorverwijzing naar de bevoegde diensten zoals vereist in het protocol voor bijstand aan migranten in een onregelmatige situatie".

Van het projectbudget van 44 miljoen euro werd 40 miljoen euro gebruikt voor de aankoop van apparatuur om het beheer van de grens te verbeteren, "rekeninghoudend met de rechten van migranten". De resterende 4 miljoen euro werd gebruikt voor de organisatie van opleidingssessies over humanitair beheer, studiereizen, ervaringsuitwisseling en andere. Daarnaast heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 32,3 miljoen euro steun toegekend aan Marokko, om zijn veiligheidstroepen te ondersteunen in het kader van het grensbeheer en de strijd tegen illegale immigratie.

Lees ook: Nieuw bewakingssysteem aan grens Melilla met Marokko

Sinds 2012 ondertekenden Spanje en Marokko meerdere overeenkomsten over grensoverschrijdende politiesamenwerking, het voorkomen van illegale immigratie van niet-begeleide minderjarigen en hun terugkeer, het verkeer van personen en de terugkeer van migranten. Vorig jaar ondertekenden de twee landen ook een overeenkomst ter bestrijding van mensenhandel en illegale immigratie en richtten ze een permanente Spaans-Marokkaanse commissie over migratie op.

Bladna.nl