Zoeken

Marokko niet akkoord met verzoek EU over terugname migranten

19 december 2020 - 19:40 - Marokko

©

Marokko heeft geweigerd om op verzoek van de Europese Unie (EU) illegale migranten terug te nemen die via het koninkrijk Europa binnen zijn gekomen, maar geen Marokkaans staatsburger zijn.

Eerder deze maand bracht EU-commissaris voor migratie, Yiva Johansson, nog een bezoek aan Rabat om tot een overeenkomst te komen over de terugname van migranten die niet de Marokkaanse nationaliteit hebben. Zowel het aantal Marokkaanse migranten als migranten met een andere nationaliteit dat de overtocht heeft gemaakt naar de Canarische Eilanden is sterk gestegen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft echter geweigerd om gehoor te geven aan het verzoek van de EU.

"Marokko past niet in de logica van onderaanneming en staat erop dat elk land zijn verantwoordelijkheid jegens zijn onderdanen neemt", verklaarde Khalid Zerouali, de hoogste ambtenaar die verantwoordelijk is voor migratie en grensbewaking bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Marokko neemt jaarlijks gemiddeld 15.000 van zijn door de EU uitgewezen staatsburgers terug. In 1992 deed het koninkrijk de belofte dat staatsburgers uit andere landen vanuit de Spaanse enclaves Sebta en Melilla wel naar Marokko mogen worden gestuurd.

Volgens Zerouali zijn er vorig jaar 32.000 migranten verhinderd om vanuit het noorden van het land de oversteek naar Spanje te maken. Dit komt overeen met 74.000 verijdelde illegale immigratiepogingen. Door de verbeterde beveiliging van de Marokkaanse noordkust en de sluiting van de grenzen vanwege de coronavirus-pandemie, hebben smokkelnetwerken hun activiteiten verplaatst naar routes die uitkomen op de Canarische Eilanden.

De Spaanse autoriteiten melden dat er dit jaar al 20.000 migranten zijn aangekomen op de Canarische Eilanden, het tienvoudige van het totale aantal in het vorige jaar. Volgens EU-commissaris Johansson is de helft van deze migranten afkomstig uit Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team