Zoeken

Visa en immigratie: nieuw voorstel van Europa aan Marokko

6 december 2020 - 17:00 - Marokko

©

Europa wil illegale immigranten zo snel mogelijk terugsturen naar Marokko hoewel ze nog steeds dringend migranten nodig hebben. Daarom hebben ze nu een voorstel dat ​​voor alle partijen een mooie uitweg zou zijn. Ze bieden Marokko een "wederzijds voordelig" partnerschap aan.

De Europese Unie wil de samenwerking met Marokko voor de terugkeer van illegale migranten naar het koninkrijk verbeteren en tegelijkertijd visumversoepelingen bespreekbaar maken. Dat is de reden voor het tweedaagse bezoek van de Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, aan Rabat eerder deze week.

"Het vergrijzende Europa heeft arbeidskrachten nodig maar irreguliere aankomsten maken de Europese burgers bang," legde ze uit. Ze verbindt een daling van irreguliere aankomsten en de uitwijzing van mensen die niet mogen blijven, met visumversoepelingen en legale migratie. Johansson: "Een soortgelijk voorstel is onlangs ook door Italië aan Tunesië gedaan."

Sinds 2018 heeft Marokko 343 miljoen euro aan Europese hulp ontvangen voor verschillende programma’s zoals politieopleiding en onderwijs. Dat blijkt uit gegevens die dinsdag zijn vrijgegeven.

De commissaris maakte ook de balans op van de migratiecrisis op de Canarische Eilanden in Spanje. Sinds januari zijn daar ongeveer 20.000 Afrikaanse migranten illegaal aangekomen en "het lijkt erop dat meer dan de helft van hen Marokkaan is", aldus de commissaris. Hoewel de EU "een goede samenwerking heeft met Marokko op het gebied van migratie, is er nog ruimte voor verbetering," concludeerde Johansson.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team