Zoeken

Spaanse archipels nieuwe routes voor migranten uit Marokko en Algerije

11 januari 2021 - 19:20 - Wereld

©

In 2020 kozen illegale migranten uit Marokko en Algerije vooral voor een route via de Canarische Eilanden en de Balearen. Zo zijn er vorig jaar op de Canarische Eilanden 23.000 migranten uit Afrika aangekomen, waarvan duizenden afkomstig uit Marokko.

De Spaanse eilanden hebben een dramatische migratiecrisis doorgemaakt. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in de afgelopen vier jaar geen gegevens verzameld over de illegale migratie naar de eilanden. Wel zijn er tijdens de laatste vier maanden steeds meer aankomsten vanuit Marokko en de kusten van de Marokkaanse Sahara geregistreerd, meldt Hespress.

Wat betreft de aankomsten op de Canarische Eilanden in 2020 bezetten Marokkanen de eerste plaats met 51% van het totale aantal illegale migranten. De rest van de migranten komt uit Mali, Guinee Conakry, Ivoorkust en andere Afrikaanse landen. Op de Balearen kwamen in 2020 meer dan 16.000 illegale migranten aan. Het merendeel van deze migranten was afkomstig uit Algerije. 11.200 Algerijnen zijn in 2020 de Middellandse Zee overgestoken, wat neer komt op een gemiddeld aantal van 31 Algerijnen dat per dag in Spanje is aangekomen.

Volgens cijfers van de NGO "Caminando Fronteras" zijn er in het afgelopen jaar 45 migrantenschepen ten onder gegaan, waarbij 1850 migranten om het leven zijn gekomen. Hieruit blijkt dat ondanks de vele inspanningen om deze crisis op te lossen, zoals het bezoek van minister Fernando Grande Marlaska aan Rabat op 20 november 2020, het probleem nog altijd niet onder controle is. In samenwerking met Spanje bereidt Marokko zich voor op de opvang van migranten die met wekelijkse vluchten vanaf de Canarische Eilanden worden teruggebracht naar het koninkrijk.

Op dit moment komt de grootste instroom van illegale migranten in Spanje vanuit Algerije. Hier hebben de bezoeken van Grande Marlaska in augustus en van de Spaanse premier Pedro Sanchez in oktober aan de Algerijnse hoofdstad Algiers maar weinig aan kunnen veranderden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team