Zoeken

Spanje begonnen met uitzetting van illegale Marokkaanse immigranten

20 december 2020 - 19:20 - Wereld

©

Na onderhandelingen met Marokko zijn de Spaanse autoriteiten deze week begonnen met de deportatie van honderden illegale Marokkaanse immigranten. Opmerkelijk is dat Spanje hier al mee is begonnen terwijl het topoverleg tussen de twee landen naar februari 2021 is uitgesteld.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft 20 Marokkaanse illegale migranten per vliegtuig naar Laayoune gestuurd. Het doel van Spanje is om het aantal uitzettingen in de komende weken te verhogen naar meer dan 50 immigranten per week. De Spaanse minister heeft op 20 november tijdens een bezoek aan Rabat de groeiende toestroom van immigranten naar de Canarische Eilanden besproken met zijn Marokkaanse ambtsgenoot. Op de eilandengroep zijn nu al tien keer meer immigranten aangekomen dan in het vorige jaar. Het gaat vooral om volwassen mannen en minderjarigen.

Het merendeel van de bijna 7000 immigranten die op dit moment op de Canarische Eilanden verblijft bestaat uit Marokkanen die niet voldoen aan de voorwaarden om een Spaanse verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Ook zij kijken vol verwachting naar de resultaten van de Marokkaans-Spaanse top, in de hoop dat zij alsnog in Spanje kunnen blijven.

Sinds 2018 krijgt Marokko steun van de Europese Unie (EU) bij het tegengaan van illegale migratie. Het gaat hier om financiële en technische hulp. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken benoemde de gedeelde verantwoordelijkheid die Europese en Afrikaanse landen hebben om illegale migratie tegen te gaan.

Volgens persbureau Reuters is Marokko niet akkoord gegaan met het verzoek van de EU om immigranten terug te nemen die via het koninkrijk in de Unie terecht zijn gekomen, maar die geen Marokkaanse nationaliteit hebben. De Wali van Migratie en Grensbewaking bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, Khalid Zerouali, laat weten dat Marokko zich coöperatief opstelt omdat er jaarlijks 15.000 uitgewezen Marokkanen terug worden opgenomen. Ook meldt hij dat Marokko dit jaar zeker 32.000 migranten heeft verhinderd om de Straat van Gibraltar over te steken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team