Zoeken

Europa zet Marokko onder druk

14 maart 2021 - 13:00 - Marokko

©

De ministers van Binnenlandse zaken van de landen van de Europese Unie hebben vrijdag tijdens een videoconferentie, besloten om de terugkeer te organiseren van onderdanen uit niet EU-landen die illegaal in Europa zijn aangekomen.

Eduardo Cabrita, Portugese minister van Binnenlandse zaken, verklaarde tijdens de meeting dat de asielverzoeken van een derde van de mensen die illegaal in Europa aankomen, worden goedgekeurd. De rest moet, in theorie, naar het land van herkomst terugkeren.

In 2019 kregen 490.000 migranten in de Europese Unie het bevel om het grondgebied te verlaten. Maar slechts 142.000 mensen werden daadwerkelijk uitgezet. Dat is minder dan 30 procent.

De Europese Unie heeft onder meer uitzettingsverdragen met Turkije, Albanië, Kaapverdië, en Wit-Rusland. Volgens deze verdragen moet de uitzetting van onderdanen uit deze landen sneller verlopen. De verdragen boeken weinig succes. De EU heeft ook akkoorden met een aantal landen in Afrika, waaronder Marokko en Guinee, alsook met Afghanistan, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

Voor de EU-commissie verloopt de uitzetting van migranten traag vanwege de moeilijkheid om hun identiteit en nationaliteit met zekerheid te identificeren. Ylava Johansson, Europese commissaris voor Binnenlandse zaken, heeft tijdens de conferentie verklaard dat zij bereid was om voor deze zomer "maatregelen voor te stellen om het visabeleid te beperken".

Op de Canarische Eilanden is het aantal aankomsten van migranten in 2020 sterk gestegen, om ruim 22.000 te bereiken, volgens cijfers van Frontex. In januari verdubbelde het aantal aankomsten, waarvan 90 procent betrekking heeft tot Marokkanen en Algerijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team