Zoeken

In Marokko gevestigde Dominique Strauss-Kahn opnieuw in vizier Franse justitie

16 december 2022 - 14:00 - Wereld

©

Terwijl hij luidkeels heeft verkondigd dat hij in Marokko belastingplichtig is en daarmee de Franse beschuldigingen van belastingontduiking van de hand wees, staat de voormalige IMF-baas Dominique Strauss-Kahn, van wie de naam in de "Pandora Papers" wordt genoemd, opnieuw oog in oog met de Franse justitie.

De Franse justitie is opnieuw geïnteresseerd in Dominique Strauss-Kahn. Het Financieel Parket heeft de opening aangekondigd van een onderzoek wegens het witwassen van geld met verzwarende omstandigheden, naar aanleiding van onthullingen van de "Pandora Papers". Het voormalig hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Dominique Strauss-Kahn werkt vanuit Marokko als consultant, meldt Le Monde. Volgens een gerechtelijke bron heeft de Dienst Financieel Onderzoek (SEJF), die belast is met dit onderzoek, Dominique Strauss-Kahn aan het eind van de zomer ondervraagd.

Lees ook: Dominique Strauss-Khan en zijn vrouw stralen in Marrakech

Het programma Cash Investigation verrichte in oktober 2021 een onderzoek naar de activiteiten en de locatie van het bedrijf van de voormalige socialistische minister Dominique Strauss-Kahn, dat is omgevormd tot een adviesbureau voor bedrijven en regeringen. In september 2012 richtte hij het bedrijf Parnasse op, gevestigd in het VIᵉ arrondissement van Parijs. Het jaar daarop richtte hij het adviesbureau Parnasse International op in de vrije zone Casablanca Finance City (CFC). Zoals alle Franse bedrijven die in deze zone gevestigd zijn, is zijn bedrijf gedurende vijf jaar vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Parnasse International maakt miljoenen euro’s winst: 7,8 miljoen in 2014, 3,8 miljoen in 2016 en meer dan 5 miljoen euro het jaar daarop. Vanaf het zesde jaar moeten Franse bedrijven een belasting van 8,75% betalen, tegenover 30% in de rest van Marokko en 33,13% in Frankrijk op hetzelfde moment. Na de vijf jaar CFC-belastingvrijstelling verhuisde de voormalige IMF-directeur zijn consultingbedrijf naar een nog ondoorzichtiger rechtsgebied in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens vertrouwelijke documenten richtte hij vervolgens in april 2018 Parnasse Global Limited op in de Verenigde Arabische Emiraten, een land waar geen openbaar vennootschapsregister bestaat. Het bedrijf van DSK betaalt dus geen belasting.

Lees ook: Dominique Strauss-Kahn: "Ik ben fiscaal inwoner van Marokko"

"De belastingdienst heeft mijn cliënt om een afspraak gevraagd maar sindsdien is er niets meer gebeurd", aldus Jean Veil, de advocaat van de voormalige Franse minister van Economie. "Ik maak hieruit op dat de administratie ervan overtuigd is dat hij inderdaad een Marokkaanse belastingplichtige is. Voor mij was dit een afgesloten zaak. Als hij naar Parijs komt, is dat voor minder dan zes maanden, hij heeft geen kinderen in Parijs, zijn werk is niet in Frankrijk, ik zie geen elementen die rechtvaardigen dat zijn belastingsituatie fout is", aldus de advocaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team