Zoeken

Koning Mohammed VI slaat terug: Franse journalisten voor de rechter wegens chantage

16 januari 2023 - 10:00 - Wereld

©

Op maandag 16 januari begint in Parijs het proces tegen twee Franse journalisten die verdacht worden van een poging tot chantage van Koning Mohammed VI. Ze riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 75.000 euro.

De 75-jarige Eric Laurent, voormalig verslaggever voor Radio France, Figaro Magazine en France Culture, en de 48-jarige Catherine Graciet, auteur van boeken over de Maghreb, schreven in 2012 samen het boek "Le roi prédateur" over Mohammed VI, dat in Marokko werd verboden. Op maandag 16 januari begint hun proces in Parijs vanwege een poging tot chantage van Koning Mohammed VI in de zomer van 2015.

Lees ook: Chantage-zaak Koning Mohammed VI voor de rechter in Frankrijk

Eric Laurent nam op 23 juli 2015 contact op met het privé-secretariaat van Koning Mohammed VI en verkreeg een afspraak met een afgezant van de monarchie, advocaat Hicham Naciri. De bijeenkomst vond plaats in de bar van een hotel in Parijs op 11 augustus 2015. De journalist vertelde hem dat hij van plan was een explosief boek over de vorst te publiceren en stelde een financiële overeenkomst voor, om het boek niet te publiceren.

Na de ontmoeting diende Marokko een klacht in en werd er een onderzoek ingesteld. Op 21 augustus 2015 vond er nieuwe ontmoeting plaats tussen de twee mannen in hetzelfde hotel. Status quo. Een derde en beslissende ontmoeting vond plaats op 27 augustus in een ander hotel. Catherine Graciet en Eric Laurent tekenden op die dag een financiële overeenkomst voor 2 miljoen euro om het boekproject terug te trekken.

Lees ook: Franse journalisten riskeren rechtszaak voor chanteren Koning Mohammed VI

Vervolgens werden de twee journalisten gearresteerd met twee enveloppen die elk 40.000 euro in contanten bevatten. Ze werden gearresteerd nadat de gezant van de vorst de opnames van de drie vergaderingen aan de Franse autoriteiten had overhandigd. Dit alles zal op de hoorzitting van deze maandag worden besproken.

Bladna.nl