Zoeken

Aanklaagster onterecht veroordeelde Farid El Hairy getuigt

23 december 2022 - 17:00 - Wereld

©

Meer dan 20 jaar na de verkrachtingszaak van een minderjarige waarvoor de Marokkaan Farid El Haïry werd veroordeeld, komt zijn aanklaagster terug op de feiten. Ze vertelt over de omstandigheden waarin ze haar leugen vertelde.

Farid El Hairy werd onlangs gerehabiliteerd door de Franse justitie. Naar aanleiding daarvan vertelde zijn aanklaagster Marie, in een programma op televisiezender TF1, voor het eerst over de ware toedracht van het verhaal. Ze betuigde spijt over haar leugen, die het leven van een onschuldige man verwoestte.

Lees ook: Franse justitie spreekt Farid El Haïry volledig vrij

De zaak dateert van 1998 in Frankrijk. Marie vertelde op 15-jarige leeftijd aan haar familie dat ze was verkracht door een zekere Farid. Haar ouders dwongen haar een klacht in te dienen. De jongen, die destijds 17 jaar oud was, werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, waarvan 4 jaar onvoorwaardelijk, voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige. Marie kreeg bijna 20 jaar later berouw en vertelde in 2017 via een schriftelijke verklaring aan de autoriteiten dat ze had gelogen. Vorige week erkende de Franse justitie de onschuld van Farid El Hairy in deze zaak.

"Ik wilde nooit een klacht indienen, maar op een gegeven moment vroegen de volwassenen in mijn familie mij om met een therapeut te praten en om een klacht in te dienen. Ik was in gesprek met die therapeut toen hij me op een gegeven moment mee naar buiten nam en de officier van justitie belde, denk ik. Een paar dagen later stonden de onderzoekers bij ons thuis en toen ging alles heel snel. Ik bedoel, ik was ter plaatse zonder er te zijn. Het was een zeer, zeer donkere tijd in mijn leven," zegt Marie.

Lees ook: Rehabilitatie ten onrechte veroordeelde Marokkaan in Frankrijk

"Ik had altijd een zware last, een schuldgevoel. De schaamte, de schaamte over de leugen. Al die schaamte, ik begroef het en ik vertelde mezelf dat ik een verschrikkelijk persoon was. Ik moest erover praten en ik loog. Het had niet mogen gebeuren, dat is alles. Wat me het meest achtervolgde waren zijn ouders. Omdat ik mezelf wijsmaakte dat zij geloofden dat hij schuldig was, terwijl...", slikte Marie, haar stem onderbroken door tranen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team