Zoeken

Marokkaanse vrouw vecht al 21 jaar voor Spaanse nationaliteit

30 maart 2024 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Zouhira Aouassar, een 41-jarige Marokkaanse vrouw, woont al 21 jaar in Spanje, heeft Spaanse kinderen en is getrouwd met een Spanjaard, maar ondervindt grote problemen om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen.

Zouhira kwam op 20-jarige leeftijd legaal naar Spanje en vestigde zich in Barcelona. Ze trouwde, kreeg drie kinderen, maar was jarenlang het slachtoffer van huiselijk geweld. Haar echtgenoot werd door de rechtbank veroordeeld, maar in een laatste proces vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Zouhira verhuisde naar Malaga, waar ze in een vrouwenopvang verbleef en probeerde haar leven weer op de rails te krijgen.

Lees ook: Spanje weigert toegang aan Marokkanen met Spaanse nationaliteit

Negen jaar geleden hertrouwde ze met de voorzitter van een hulporganisatie waar ze als vrijwilliger actief was. Ze werkt ook als tolk Arabisch in ziekenhuizen en andere instanties. In april 2023 kregen haar drie kinderen, die in Spanje geboren en getogen zijn, de Spaanse nationaliteit.

Ondanks 21 jaar residentie, een blanco strafblad en geslaagde examens, wacht Zouhira al vier jaar op de toekenning van de Spaanse nationaliteit. Ze heeft al duizenden euro’s uitgegeven aan kosten en documenten. Ze is verbaasd dat andere Marokkanen, die ze als tolk heeft geholpen, de nationaliteit al wel hebben gekregen.

Lees ook: Atlete Madjida Maayouf vecht voor de Spaanse nationaliteit

Haar Spaanse echtgenoot is verontwaardigd over de discriminatie die zij ervaart. Hij wijst erop dat de Georgische worstelaar Ilia Topuria snel de Spaanse nationaliteit kreeg, terwijl zijn vrouw en anderen al jarenlang tevergeefs wachten. Hij heeft klachten ingediend bij het ministerie van Justitie en de Ombudsman.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team