Zoeken

Marokkaanse krijgt Spaanse nationaliteit ondanks falen kennistest

23 januari 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Spaanse rechterlijke macht heeft de Spaanse nationaliteit toegekend aan een Marokkaanse vrouw, ondanks het feit dat ze niet geslaagd is voor de algemene kennistest die het Burgerlijk Wetboek vereist voor kandidaten die in aanmerking willen komen voor de Spaanse nationaliteit.

Een Spaanse rechter weigerde in 2018 de nationaliteit toe te kennen aan de Marokkaanse vrouw omwille van haar "gebrek aan integratie" in de Spaanse samenleving, meldt El Español. Ze is tegen deze beslissing in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof, dat haar verzoek heeft ingewilligd en haar de Spaanse nationaliteit heeft verleend, op basis van ingezetenschap.

Lees ook: Ondernemers Melilla tegen toekenning Spaans staatsburgerschap aan Marokkanen

De Marokkaanse vrouw slaagde niet voor de algemene kennistest, die door het Spaanse burgerlijk wetboek wordt voorgeschreven om aanvragers van staatsburgerschap te beoordelen op hun kennis van politiek en cultureel nieuws, of van de geografie van het land. De vrouw werd in 1974 in Marokko geboren en woont sinds 2000 in Spanje. Haar aanvraag voor de Spaanse nationaliteit dateert van 2012.

De vrouw wees er in hoger beroep op dat haar man en kinderen reeds de Spaanse nationaliteit hebben verkregen door verblijf en geboorte en vroeg het Hooggerechtshof om haar zaak opnieuw te beoordelen "vanuit een genderperspectief". De rechter reageerde positief en verwees naar de Gelijkheidswet van 2007, door te stellen dat "hoewel de test op zich niet discriminerend is voor vrouwen", haar zaak toch bijzonder is, omdat ze afkomstig is uit een land waar het gebrek aan opleiding van vrouwen gekoppeld gaat met sociaal isolement.

Lees ook: Frankrijk ontzegt Marokkaanse vrouw staatsburgerschap wegens bigamie

De discriminerende omgeving waarin de vrouw is opgegroeid mag op zichzelf echter niet leiden tot de "versoepeling van de eis van integratie in de Spaanse samenleving voor de toekenning van de nationaliteit door ingezetenschap", relativeren de rechters, die benadrukken dat beslissingen over de toekenning van de nationaliteit van geval tot geval moeten worden bekeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team