Zoeken

Afstammelingen Marokkaanse soldaten in Vietnam vechten voor erkenning

3 mei 2024 - 08:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Tussen 1947 en 1954 vochten meer dan 120.000 Noord-Afrikanen, met name Marokkanen, in het Franse leger in Indochina. Na de wapenstilstand van 1954 bleven zo’n 150 soldaten in Vietnam achter. Onder hen bevond zich Mzid Ben Ali, die een gezin stichtte met een Vietnamese vrouw. Hun zoon, Le Tuan Binh, vecht al jaren voor erkenning van zijn afkomst.

Mzid Ben Ali overleed in 1968, maar zijn graf is nooit gevonden. De enige tastbare herinnering is een zerk met de inscriptie "Marokkaanse nationaliteit". Le Tuan Binh weet weinig over zijn vader en diens ervaringen tijdens de oorlog. "Hij was een man van weinig woorden," aldus de 64-jarige Binh. Waarschijnlijk deserteerde hij aan het einde van het conflict, in 1953 of 1954.

Lees ook: Vietnam: "Deur van Marokko" gerestaureerd

Terwijl andere Marokkaanse soldaten in de jaren zeventig terugkeerden naar hun vaderland, koos Le Tuan Binh ervoor om bij zijn Vietnamese moeder en zijn twee broers te blijven. Al vele jaren voert hij een strijd om zijn verleden erkend te krijgen. In 2016 kreeg hij samen met zijn twee kinderen, geboren uit een Vietnamese moeder, de Marokkaanse nationaliteit. Binh heeft Marokko echter nooit bezocht.

Zijn dochter Leila, 36 jaar oud, woont nu in Casablanca. "Ik ben nu te oud," zegt Le Tuan Binh. "Ik heb deze kans aan mijn dochter gegeven. Ik ben blij dat nu enkele van mijn dromen in vervulling zijn gegaan."

Lees ook: Canarische aboriginals hadden Marokkaanse roots (onderzoek)

De Marokkaanse soldaten die in Vietnam vochten, worden vaak vergeten. De "Deur van Marokko", gebouwd door Marokkaanse deserteurs in Hanoi, is een tastbaar bewijs van hun aanwezigheid. De poort werd in 2009 gerenoveerd door de Marokkaanse ambassade, maar het verhaal van de Marokkaanse Vietnamezen blijft grotendeels onbekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team