Zoeken

Spanje weigert toegang aan Marokkanen met Spaanse nationaliteit

11 juli 2023 - 15:30 - Wereld

©

Marokkaanse vrouwen, wier kinderen geboren zijn uit een Spaanse vader en vastzitten in Marokko, vragen om een doorreisvergunning zodat ze naar school kunnen gaan in Sebta.

"We vragen niets, we vragen geen papieren, alleen een doorreisvergunning zodat onze kinderen naar school kunnen in Sebta." Dit is de noodkreet van Marokkaanse moeders die willen dat hun Spaanse kinderen, die sinds de sluiting van de grenzen vanwege de Covid-19 gezondheidscrisis in Marokko vastzitten, weer naar school kunnen gaan.

Lees ook: Spanje trekt nationaliteit in van tientallen Marokkaanse baby’s

Deze Marokkaanse vrouwen, meestal weduwe of gescheiden, zijn meerdere keren naar het Spaanse consulaat in Tetouan gegaan en hebben ook contact gezocht met de autoriteiten in de enclave zodat hun Spaanse kinderen weer naar school kunnen gaan, zonder succes. "Het zijn Spaanse kinderen, hun ouders zijn Spaans," verzekeren ze aan El Faro de Ceuta.

Volgens de moeders zouden hun kinderen, die de Spaanse nationaliteit hebben, ook toegelaten moeten worden tot de Spaanse school in Tetouan. Maar er is hun verteld dat er geen plaats is en dat ze bovendien moeten betalen. "Wij, de moeders, hebben een groen paspoort, maar onze kinderen hebben een rood paspoort. Ze vertellen ons dat er geen oplossing is en dat we geen rechten hebben," klagen ze.

Lees ook: In Marokko gestrande Spaanse kinderen al drie jaar niet naar school

De meeste vrouwen werkten als huishoudelijk personeel in Sebta en verloren hun baan als gevolg van de grenssluitingen. "We hebben bij alle deuren aangeklopt in Marokko, maar ze zeggen dat de oplossing voor ons probleem in Sebta ligt... De grens is open en de regering zegt dat ze niets kunnen doen. We vragen om de toekomst van de kinderen te redden," pleiten ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team