Zoeken

Marokkaanse douane versterkt fraudebestrijding

3 november 2022 - 21:00 - Marokko

©

In Marokko voorziet de ontwerpbegroting (PLF) 2023 in nieuwe douanemaatregelen ter bestrijding van fraude.

Volgend jaar zullen verschillende acties worden gelanceerd, waaronder de toepassing van verschillende tarifaire en niet-tarifaire maatregelen om binnenlandse producenten te beschermen tegen buitenlandse concurrenten. Ook het project "Easy Export" ten gunste van zelfstandige ondernemers en coöperaties, krijgt in 2023 een impuls met de oprichting van één loket voor de export via het postnetwerk, aldus Les Inspirations Éco.

Lees ook: AliExpress en Shein: Marokkaanse douane werkt kopers tegen

De maatregel betreft de informele sector in de economische activiteitenzone Fnideq (ZAEF) en beoogt de regeling van het gemeenschappelijk particulier entrepot (EPB) nieuw leven in te blazen om de opslag- en distributieplatforms te verbeteren. Bovendien worden in het één-loket-systeem Portnet, de resterende 12 documenten geïntegreerd die de digitalisering vervolledigen van de procedures voor interventie- en reparatieverzoeken binnen de zones voor industriële versnelling (ZAI).

In 2023 zijn ook verschillende acties gepland in de strijd tegen fraude, waaronder "de versterking van de verwerking van verzoeken voor de authenticatie van het oorsprongsbewijs en de versterking van het gebruik van nieuwe technologieën voor controle op afstand", aldus dezelfde bron. Andere geplande maatregelen zijn de activering van intelligente controlemechanismen op basis van blockchaintechnologie, het gebruik van voorspellende analyse en machinaal leren bij douanerisicobeheer. Daarnaast wordt ook Advanced Passenger Information en Passenger Name Record (API-PNR) ingevoerd, twee technische oplossingen om het identificatiebeheer van reizigers te stroomlijnen en het grensbeheer te vergemakkelijken, in samenwerking met de nationale veiligheidsdienst (DGSN).

Lees ook: Reizigers naar Marokko mogen maximaal 2000 dirham aan goederen meebrengen

Ter bestrijding van de smokkel heeft de Marokkaanse douane de controles en de activiteiten van haar netwerken versterkt door de reorganisatie van de douanebrigades in de gevoelige gebieden en door het nationaal programma voor controle achteraf, dat gebaseerd is op de Geautomatiseerde genetwerkte douanedatabank (BADR).

Bladna.nl