Zoeken

AliExpress en Shein: Marokkaanse douane werkt kopers tegen

1 november 2022 - 16:00 - Marokko

©

De afschaffing van de vrijstelling van douanerechten voor transacties van minder dan 1250 dirham, belet Marokkanen niet om online internationaal te shoppen, met name op de Chinese websites AliExpress en Shein. Maar kopers klagen wel over de andere extra kosten die in rekening worden gebracht door Barid Al Maghrib en de douane.

Sinds 1 juli zijn alle internationale online aankopen, ongeacht het bedrag, onderworpen aan douanerechten. De Marokkaanse regering wil op die manier de douanecontrole op transacties van goederen uit het buitenland versterken. Dankzij de maatregel kan de regering de frauduleuze praktijken opsporen van mensen die blijven profiteren van de vrijstelling van douanerechten voor transacties met een waarde van minder dan 1250 dirham die onlangs is afgeschaft.

Lees ook: Marokkaanse douane blokkeert "AliExpress" en "Shein" producten

De praktijken leiden tot een inkomstenverlies voor de schatkist en vervalsen de concurrentie, aldus de regering. Vier maanden na de hervorming blijven honderdduizenden Marokkanen echter online aankopen doen in het buitenland, meldt Challenge. Maar Marokkaanse e-kopers klagen over het betalen van andere onnodige kosten na hun aankopen, waaronder douanerechten, een zeer hoge postbelasting en een brandstofbelasting.

Marokkaanse internetgebruikers delen hun slechte ervaringen met internationale aankopen op sociale media. Op de besloten Facebookgroep "Aliexpress Maroc", beschuldigen zij de Marokkaanse post en de douane. "Voor drie gsm-accessoires ter waarde van 1,74 dollar moet ik 68,75 dirham aan belastingen betalen, verdeeld over de 11,13 dirham voor de douane, 45,6 dirham voor het postkantoor en 12 dirham voor de brandstof van de postbode. De belastingen vertegenwoordigen meer dan 4 keer de aankoopprijs van mijn goederen. Ik besloot het pakket niet op te halen," zegt Amine.

Lees ook: Amazon investeert miljoenen in Marokko

"Ik bestelde een product dat door Chinezen werd gemaakt en het aan mij verkochten tegen bijna de kostprijs, namelijk 5 dirham. Ze stuurden het me gratis op. Barid Al-Maghrib rekent me 45 dirham aan voor de levering. Laat ze het houden," voegt Redouane toe. Als gevolg van het eindeloze inklaringsproces zit Barid Al-Maghrib vol met niet opgehaalde pakketten. "Blijf uw pakketten niet terughalen! Een agent heeft me net bevestigd dat Barid Al-Maghrib overstelpt wordt met niet-ingevorderde goederen en dat de belasting verlaagd is," zegt Reda, die e-kopers oproept om druk te blijven uitoefenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team