Zoeken

Marokkaanse advocaten dienen klacht in tegen Algerijnse officier

19 november 2021 - 12:40 - Marokko

©

De Club van advocaten in Marokko heeft besloten een klacht in te dienen bij de dienst voor de bestrijding van terrorisme (DECT), om te protesteren tegen de oproep tot terrorisme door een voormalige Algerijnse officier tegen Marokko. Ze veroordelen de partijdige boodschap die een bedreiging zou kunnen vormen voor de veiligheid en de vrede in de regio.

"Verplaats de oorlog naar Marokkaans grondgebied om chaos en terreur te zaaien in Casablanca en Marrakech. Als jullie onafhankelijkheid willen, dan moeten jullie sterven als martelaren," zei Mokhtar Said Mediouni, in een verklaring op Al Hayat TV. Hij riep Polisario-leden op om terreurdaden te plegen in het centrum van Marokko, meldt Hespress.

Lees ook: Algerije wil Polisario bewapenen om Marokko aan te vallen

De Marokkaanse advocatenclub veroordeelt deze zeer ernstige uitlatingen en heeft besloten "een motie voor te bereiden, om de aanzet tot terrorisme door de Polisario en de militairen die dicht bij het Algerijnse regime staan te veroordelen en hun toenadering tot het Iraanse regime aan de kaak te stellen", aldus de club.

Op dit gebied "veroordeelt en bestraft het Algerijnse Wetboek van Strafrecht in artikel 87bis 4 het aanzetten tot terrorisme, dit artikel bepaalt dat eenieder die de in dit artikel bedoelde daden (terroristische daden) afkondigt, aanmoedigt of financiert, op welke wijze dan ook, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar en een geldboete van 100.000 dinar tot 500.000 dinar," schrijft het blad.

Lees ook: Marokkanen dienen klacht in tegen voormalige Algerijnse officier

De Marokkaanse advocatenclub is van mening dat "de eenzijdige verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen door Algerije, de toepassing van deze bepalingen niet zal vergemakkelijken, ook omdat de personen die deze handelingen bepleiten dicht bij het Algerijnse regime staan. Artikel 20, lid 2 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR), stelt dat het propageren van op nationale afkomst, ras of godsdienst gebaseerde haatgevoelens die aanzetten tot discriminatie, vijandigheid of geweld, bij de wet verboden is". Met dit in het achterhoofd besloot de club zich tot de DECT te wenden, aangezien de VN-Veiligheidsraad het aanzetten tot terrorisme in twee van zijn resoluties aan de orde heeft gesteld: 1373 in 2001 en 1624 in 2005.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team