Zoeken

Algerije en Marokko op rand van oorlog

7 november 2021 - 15:00 - Marokko

©

Algerije beschuldigt Marokko ervan drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs te hebben gedood tijdens een aanval met een drone in de Sahara. Het buurland belooft een gepaste reactie, wat doet vrezen voor een oorlog in de regio.

Volgens de Algerijnse president zijn de vrachtwagenchauffeurs het slachtoffer geworden van een Marokkaans bombardement in een door de Polisario gecontroleerd gebied. Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, heeft de Verenigde Naties en meerdere internationale organisaties, waaronder de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, op de hoogte gebracht van deze "uiterst ernstige daad" van Marokko, die hij een "daad van staatsterrorisme" noemt.

Lees ook: Marokko wil oorlog met Algerije vermijden

Marokko zou een recent gekochte Turkse Bayraktar TB2 drone hebben gebruikt volgens de Algerijnse website Menadefense. De Marokkaanse autoriteiten hebben nog niet officieel op het incident gereageerd, dat opnieuw vragen doet rijzen over de wapenwedloop tussen Algerije en Marokko sinds het jaar 2000.

Algerije heeft meerdere drones gekocht bij de Verenigde Arabische Emiraten terwijl Marokko twaalf aanvalsdrones van het type Bayraktar TB3 heeft aangeschaft bij Turkije. Het koninkrijk heeft ook overeenkomsten gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten en Israël voor de aankoop van kamikazedrones.

Lees ook: Algerije wil "godsdienstoorlog" tegen Marokko voeren

De ernstige diplomatieke crisis tussen Marokko en Algerije riskeert uit te lopen tot een gewapend conflict. Algerije is vastbesloten om oorlog te voeren tegen Marokko, dit terwijl Rabat voorlopig pleit voor verzoening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team