Zoeken

Marokkanen dienen klacht in tegen voormalige Algerijnse officier

12 november 2021 - 20:20 - Wereld

©

Marokkaanse burgers hebben een klacht ingediend tegen Mokhtar Saïd Mediouni, een voormalige hoge officier van de Algerijnse militaire inlichtingendienst, die de Polisario heeft opgeroepen tot het plegen van terroristische aanslagen tegen Marokko.

"Sahrawi’s, sterf en offer jezelf op als martelaren voor je land. Verplaats de oorlog van de Westelijke Sahara naar Marokkaans grondgebied," zei de voormalige ambtenaar op een Algerijnse televisiezender. Mediouni lijkt geen vertrouwen te hebben in de VN, die al jaren betrokken is bij het vinden van oplossingen voor het conflict in de Sahara. "Denk niet dat de VN jullie zal helpen om jullie onafhankelijkheid te verkrijgen," voegde hij eraan toe. Naast het aanzetten tot terrorisme tegen Marokko, heeft de ex-militair het Marokkaanse leger en de Marokkaanse regering ook uitgescholden en heeft hij het koninkrijk ervan beschuldigd "zijn hegemonie op te willen leggen" in de regio.

Lees ook: Genocideklacht tegen Polisario-leider Brahim Ghali afgewezen

De verklaringen van Mediouni komen in een context van verhevigde crisis tussen Marokko en Algerije. Het land verbrak afgelopen augustus de diplomatieke betrekkingen met Rabat. Algerije beschuldigde het Marokkaanse leger recent ook van het doden van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara. "Deze moord zal niet ongestraft blijven", verklaarde de Algerijnse president hierover.

Lees ook: Noodkreet families voor opening grens Marokko-Algerije

"Onze volkeren, die heel dicht bij elkaar staan en enorm op elkaar lijken, zijn nog nooit zo radicaal verdeeld geweest", aldus Mediouni. De VN-missie Minurso, die het incident in de Sahara onderzoekt, verklaarde reeds dat de aangevallen vrachtwagens zich in een voor de burgerbevolking afgesloten gebied bevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team