Zoeken

Marokkaanse activiste cel in wegens beledigen islam

17 augustus 2022 - 20:00 - Marokko

©

De Marokkaanse mensenrechtenactiviste Fatima Karim is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens godslastering.

Fatima Karim werd gearresteerd nadat zij op haar Facebook-pagina een reeks berichten had geplaatst waarin de Islam en het bestaan van God in twijfel werden getrokken. De rechtbank van eerste aanleg in Oued Zem heeft haar schuldig bevonden aan "het publiekelijk beledigen van de islamitische godsdienst door het plaatsen van elektronische berichten", meldt persagentschap MAP.

Lees ook: Marokko: ambtenaar opgepakt wegens godslastering

De beschuldigde, die tijdens het gerechtelijk onderzoek het woord voerde, betoogde dat deze geschriften onder de door de grondwet gewaarborgde vrijheid van meningsuiting vielen en benadrukte dat zij er niet-religieuze opvattingen op nahield. Zij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating.

Haar broer beschreef het vonnis als zeer streng en verklaarde op zijn Facebook-pagina dat zijn zus "gehecht was aan haar Koning en haar vaderland, de grondwet van het koninkrijk respecteerde en vertrouwen had in de staatsinstellingen." Ze had ook deelgenomen aan de regionale verkiezingen van 2015. Hij voegde eraan toe dat ze "een andere religieuze overtuiging had gekozen nadat ze 34 jaar lang de meest toegewijde volgeling van de islamitische religie was geweest".

Lees ook: Arrestatie wegens minachting islam in Marokko

Hij wees erop dat Fatima "geen hoog academisch niveau heeft dat haar in staat stelt een aantal boeken en romans te lezen die handelen over kwesties van de Islamitische godsdienst. Hierdoor werd zij ertoe gedwongen zich aan te sluiten bij groepen op sociale media en zich te laten beïnvloeden door wat zij zeggen en denken".

Bladna.nl