Zoeken

Marokkaanse veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor belediging Islam

15 september 2022 - 11:00 - Marokko

©

Het Hof van Beroep in Khouribga heeft de veroordeling van de Marokkaanse activiste Fatima Karim bevestigd. Ze kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens "belediging van de islamitische godsdienst".

"Het vonnis is zeer zwaar," zei haar advocaat Habib Aadi, die erop wees dat het cassatieberoep nog loopt. Op 15 augustus heeft de rechtbank van eerste aanleg van Oued Zem de blogger Fatima Karim veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ze staat bekend om haar publicaties over de Islam en de Koran en om haar verklaringen op Facebook, die worden omschreven als "islamofoob".

Lees ook: Marokkaanse activiste cel in wegens beledigen islam

De vrouw werd aangeklaagd voor het delen van satirische berichten in het Arabisch op haar Facebook-pagina. Daarin stak ze de draak met verzen uit de Koran. De 39-jarige Marokkaanse activiste zit sinds half juli achter de tralies. Tijdens de zitting in hoger beroep op 6 september verontschuldigde zij zich bij "iedereen die zich door haar publicaties beledigd voelde". Ze voegde eraan toe dat ze nooit de "intentie" had gehad om de Islam te schaden.

Lees ook: Marokkaanse activiste cel in wegens beledigen islam

Artikel 267-5 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht is duidelijk: "Wie de islamitische godsdienst of de monarchale leiding aantast of aanzet tot aantasting van de territoriale integriteit van het Koninkrijk, wordt gestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en een boete van 20.000 tot 200.000 dirham, of met slechts één van deze straffen. De straf wordt verhoogd tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 tot 500.000 dirham, of één van deze straffen, indien de in deel 1 bedoelde handelingen worden gepleegd door middel van spreken, schreeuwen of bedreigen op openbare plaatsen of bijeenkomsten, of door middel van openbare affiches, of door middel van verkoop, distributie of andere middelen die voldoen aan de voorwaarde van publiciteit, met inbegrip van elektronische, gedrukte en audiovisuele middelen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team