Zoeken

Marokkaanse aardgasverbruik stijgt sterk in komende 20 jaar

17 januari 2022 - 17:00 - Marokko

©

De kwestie van het aardgas heeft in het licht van het geschil tussen Marokko en Algerije reeds heel wat inkt doen vloeien, van analyses tot voorspellingen en andere. De Marokkaanse mededingingsraad verwacht dat het verbruik van gas in het koninkrijk in de komende twee decennia zal verdrievoudigen.

In een rapport over de gassector geeft de raad aan dat de Marokkaanse industrie zeer afhankelijk blijft van aardgas, met name omdat de autoriteiten de ambitie hebben om de energiemix te versnellen, meldt Maroc Diplomatique.

Lees ook: Larache: gasproductie start eind 2024

In Marokko wordt aardgas met name gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, de ontzilting van zeewater, de fosfaatwinning, koeling en klimatisering. De stijging van het verbruik is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de industrie en de vervoerssector en aan de wereldwijde tendens om minder afhankelijk te willen zijn van olie.

Verwacht wordt dat het aardgasverbruik in verschillende sectoren de komende jaren zal toenemen, omdat industriële brandstoffen zullen worden afgeschaft om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de uitstoot van CO2 te vermijden.

Lees ook: Marokko: grote aardgasvondst voor kust Larache

Om een alternatief te bieden zet het koninkrijk in op groene waterstof. De energietransitie die enkele jaren geleden werd ingezet, is erop gericht het aandeel hernieuwbare energiebronnen, dat momenteel 42% bedraagt en in 2030 tot 52% zou moeten stijgen, verder te verhogen. Het beleid inzake groene waterstof zal de interne behoeften verlichten en een nieuwe industriële sector versterken, maar speelt ook in op geostrategische vereisten, aldus de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team