Zoeken

Marokko: windenergie alternatief voor Algerijns gas

2 maart 2022 - 10:20 - Economie

©

Met een productieaandeel dat groter is dan dat van aardgas, is windenergie de op één na belangrijkste bron van elektriciteitsproductie geworden in Marokko. Het koninkrijk bevestigt hiermee zijn wens om een alternatief te vinden voor Algerijns gas.

Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsvraag blijft toenemen om de doelstellingen van de energiemix te halen. In een nota waarin de resultaten voor het jaar 2021 worden samengevat, stelt de staatsdienst voor water en elektriciteit ONEE, dat de bijdrage van hernieuwbare energiebronnen om aan de vraag te voldoen steeds belangrijker wordt.

Lees ook: Marokko-VK: grote energieprojecten in de maak

Hernieuwbare energiebronnen zijn goed voor een aandeel van 4,5% voor de productie van zonne-energie (een stijging met 20% ten opzichte van 2020) en 12,4% voor de productie van windenergie (een stijging met 11% ten opzichte van 2020). Het aandeel van de windproductie is nu dus groter geworden dan het aandeel van de aardgasproductie (8,5%). Windenergie wordt zo de op één na belangrijkste bron van elektriciteitsproductie in Marokko.

Lees ook: Europa: Marokko krijgt 1,6 miljard euro voor energie

De kolencentrales die worden ingezet om de veiligheid van het elektriciteitssysteem te garanderen, zorgen voor de productie van elektriciteit om aan de basislast te voldoen. "De centrales, die 68,5% van de nationale productie voor hun rekening nemen, maken het mogelijk de variabiliteit van de waterkrachtproductie en de daling van de productie op basis van aardgas op te vangen, in afwachting van de ingebruikneming van geplande of in uitvoering zijnde projecten op het gebied van hernieuwbare energie", aldus ONEE.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team