Zoeken

Marokkaans leger: recordbudget en versterkte capaciteiten

14 december 2023 - 08:00 - Marokko

©

Het budget van het Marokkaanse ministerie van Defensie bereikt een recordhoogte van 124,7 miljard dirham voor het jaar 2024, wat een stijging van 5% ten opzichte van het budget van 2023 betekent.

Dit recordbudget wordt ingezet voor de modernisering van het Marokkaanse leger. Dit jaar werd al 116 miljard dirham besteed aan het versterken en moderniseren van de strijdkrachten, meldt Morocco World News.

Lees ook: Marokkaans leger betreedt digitaal tijdperk met officiële social media accounts

Marokko heeft geïnvesteerd in geavanceerde militaire systemen zoals het Amerikaanse HIMARS-raketsysteem, Israëlische Pulse-missiles waaronder de Barak-MX, en een verbeterde versie van de TOW-defensie- en antitankraketten. Deze aankopen zijn onderdeel van een strategie om de offensieve en defensieve capaciteiten van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) te versterken. Volgens militair expert Abderrahman Mkaoui markeert 2023 een jaar van versnelde voorbereiding en ontwikkeling van deze systemen.

Lees ook: Marokkaans leger verwacht levering geavanceerde helikopters

De luchtvloot van de FAR is uitgebreid met 24 Apache-helikopters voor verbeterde bewakings- en aanvalscapaciteiten, evenals verschillende drones zoals de Israëlische SpyX, de Turkse Akinci en de Chinese Wing Loong 2. De focus op militaire samenwerking met internationale partners zoals India, China, Spanje, Turkije en Israël heeft volgens veiligheidsexpert Mohammed Akdizid bijgedragen aan een strategische positionering van Marokko in de modernisering van zijn wapens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team