Zoeken

Marokkaans leger moderniseert met kamikazedrones SpyX

13 april 2024 - 21:00 - Marokko

©

Marokko heeft een belangrijke stap gezet in de modernisering van zijn leger door als eerste land in Noord-Afrika kamikazedrones aan te schaffen. Deze gewapende drones, genaamd SpyX en gefabriceerd door het Israëlische bedrijf BlueBird Aero Systems, maken sinds kort deel uit van het arsenaal van de Koninklijke Strijdkrachten.

Met een autonomie van 90 minuten en een bereik van 50 kilometer kan de SpyX doelen treffen met een snelheid van meer dan 250 km/u. Uitgerust met een explosieve lading van 2,5 kilo is deze zelfmoorddrone ontworpen voor zowel verkennings- als aanvalsmissies. De aanschaf ervan markeert een significante stap vooruit in de defensie- en veiligheidscapaciteiten van Marokko.

Lees ook: Marokko vol lof over Israëlische SpyX-drone

De aankoop van de SpyX maakt deel uit van een toenemende samenwerking op het gebied van defensie tussen Marokko en Israël. In september 2022 bestelde het koninkrijk al 150 WanderB- en ThunderB-drones bij BlueBird, evenals twee Ofek-13-verkenningssatellieten.

De militaire samenwerking tussen Marokko en Israël werd versterkt in 2021 toen beide landen een defensieovereenkomst ondertekenden gericht op het tegengaan van gemeenschappelijke bedreigingen zoals Iran. Sindsdien heeft Marokko verschillende Israëlische wapens aangeschaft, waaronder het Skylock Dome anti-dronesysteem en elektronische oorlogs- en signaalintelligentieoplossingen van Elbit Systems.

Lees ook: Marokko test met succes Israëlische kamikazedrone SpyX

Hoewel de versterking van de militaire capaciteiten van Marokko onmiskenbaar is, zal dit ongetwijfeld reacties uitlokken in de regio, met name van buurland Algerije. De betrekkingen tussen Marokko en Israël blijven ook erg gevoelig, met name vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ondanks deze spanningen zet Marokko zijn strategie van militaire modernisering voort, met als doel een belangrijke regionale macht in Noord-Afrika te worden, maar dat is niet naar de zin van Algerije en zelfs niet van Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team