Zoeken

Leverde Marokko tanks aan Oekraïne?

25 januari 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko zou tanks hebben gestuurd naar Oekraïne, dat sinds februari vorig jaar in oorlog is met Rusland. Dit militaire materiaal werd eerst nog gemoderniseerd in Tsjechië.

Zou Marokko zomaar tanks weggeven? Volgens een bericht van het Algerijnse medium Menadefense heeft het Marokkaanse leger vorige week bijna 20 tanks van Sovjetmakelij naar Europa gestuurd. Daarbij wordt verwezen naar foto’s die op 9 januari in de Tsjechische pers circuleerden. De tanks zouden in Sternbeck zijn gemoderniseerd door het Tsjechische bedrijf Excalibur Army voor gebruik in Oekraïne.

Lees ook: Amerikaanse politici vragen Joe Biden wapenleveringen aan Marokko te stoppen

De Marokkaanse T-72B tanks waren van Sovjet makelij en werden later vervangen door M1 Abrams tanks uit de Verenigde Staten. Eerder hadden de Verenigde Staten financiële steun beloofd aan landen die hun Russische of Sovjetmaterieel wilden slopen.

Lees ook: Tsjechisch bedrijf moderniseert tanks voor Marokko

In april 2022, tijdens een door de Verenigde Staten georganiseerde top op de Ramstein Air Base, zou Marokko besloten hebben wapens aan Kiev te leveren. Op deze bijeenkomst waren het koninkrijk en Tunesië de enige twee landen die Noord-Afrika vertegenwoordigden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team