Zoeken

"Marokko heeft levering tanks aan Oekraïne niet toegestaan"

23 april 2023 - 11:00 - Marokko

©

De vermeende levering van 20 Sovjet-ontworpen tanks door Marokko aan Oekraïne, dat al bijna een jaar in oorlog is met Rusland, heeft velen verrast. Nieuwe onthullingen werden deze week gedaan over de operatie.

In tegenstelling tot wat internationale media hebben gemeld, heeft Marokko niet direct wapens geleverd aan Oekraïne. De levering werd gedaan zonder medeweten van Rabat. De aankoop door Marokko van 150 T-72B tanks van Wit-Rusland dateert uit 1999-2000. In totaal zijn 130 tanks naar de Tsjechische Republiek gebracht voor modernisering in het kader van een contract met het Tsjechische bedrijf Excalibur Army. Maar Marokko heeft er slechts 56 ontvangen. Er waren dus nog 74 tanks in de Tsjechische Republiek waarvan er 20 naar Oekraïne zijn gestuurd in strijd met het contract en zonder toestemming van Rabat. De situatie zorgde voor ergernis bij de Russen.

Lees ook: Leverde Marokko tanks aan Oekraïne?

"We beschouwen dit flagrante voorbeeld als een ander bewijs van het vijandige anti-Russische beleid dat door de Tsjechische autoriteiten wordt gevoerd, waarin Praag niet aarzelt om de basisnormen van het internationaal recht inzake wapenhandel te schenden en andermans eigendom in beslag te nemen", aldus Maria Zakharova, de officiële woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens haar herhaalt de geschiedenis zich. "De geschiedenis herhaalt zich met de trieste herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, toen Tsjechische bedrijven, als onderdeel van de militair-industriële complex van nazi-Duitsland, voortdurend wapens leverden aan het Derde Rijk voor de oorlog tegen de USSR", voegde ze eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team