Zoeken

Tankdeal tussen Marokko en Israël onder druk door conflict

29 november 2023 - 11:00 - Marokko

©

De overeenkomst tussen Marokko en Israël over de aankoop van 200 Israëlische Merkava MK3 tanks is in gevaar door de recente ontwikkelingen in het conflict tussen Israël en Hamas.

Het Israëlische leger Tsahal heeft al haar beschikbare wapens ingezet in dit gewelddadig conflict, inclusief de Merkava MK3 tanks die sinds 2016 niet meer actief gebruikt werden. Deze tanks, die oorspronkelijk opgeknapt en voor 1,2 miljard dollar aan Marokko verkocht zouden worden, zijn nu nodig voor Israëls eigen defensie.

Lees ook: Marokko bij belangrijkste importeurs van Israëlische wapens

Deskundigen op het gebied van defensie benadrukken dat de huidige situatie tussen Israël en Hamas het voor Marokko lastig maakt om wapens van Israël te ontvangen, vooral gezien de gevoelige publieke opinie in Marokko over deze kwestie. De Merkava tanks, een belangrijk onderdeel van het Israëlische defensiearsenaal sinds de jaren ’80, zouden Marokko voorzien van geavanceerde vuurkracht en technologische ontwikkelingen.

Lees ook: Israëlische Barak MX: Marokko investeert 500 miljoen dollar

Daarnaast ondervindt Marokko nog een ander obstakel in de versterking van zijn militaire capaciteiten door het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De levering van Amerikaanse Abrams tanks aan het Marokkaanse leger loopt vertraging op omdat de Verenigde Staten 45 Tsjechische T-72 tanks, oorspronkelijk bestemd voor Marokko, naar Oekraïne hebben gestuurd. Tot nu toe heeft Marokko slechts 14 van de 136 gemoderniseerde T-72B tanks ontvangen die het van Belarus had gekocht.

Bladna.nl