Zoeken

Amerikaanse politici vragen Joe Biden wapenleveringen aan Marokko te stoppen

6 maart 2022 - 10:20 - Wereld

©

In een brief aan de Amerikaanse president Joe Biden roepen de Amerikaanse congresleden Sara Jacobs en Colin Allred de Amerikaanse regering op om de rechten van het Sahrawi-volk te doen naleven en de levering van wapens aan Marokko stop te zetten.

De brief werd ook ondertekend door negen andere leden van het Congres, met name Dina Titus, Doyen Phillips, Juan Vargas, Susan Sauvage, Ted Liu, Andy Levin, Joaquin Castro, David Cécillin en Karen Bus.

Lees ook: Joe Biden blokkeert voorstel tegen Marokko

"Met dit schrijven willen wij onze bezorgdheid uiten over het huidige beleid van de Verenigde Staten tegenover Marokko en de aanspraak van het koninkrijk op de Westelijke Sahara. In december 2020 erkende de vorige regering officieel de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara, ondanks de decennialange weigering van de vorige Republikeinse en Democratische regeringen. Als gevolg van deze beleidswijziging zijn de Verenigde Staten nu het enige land dat officieel de aanspraken van Marokko erkent, die in strijd zijn met het internationaal recht en het recht op zelfbeschikking", zo luidt het bericht aan het Witte Huis.

Aangezien het Internationaal Gerechtshof en het Europees Hof van Justitie in een reeks ondubbelzinnige uitspraken het zelfbeschikkingsrecht van het Sahrawi-volk hebben gesteund en hebben geoordeeld dat Marokko het recht niet heeft het grondgebied op te eisen, spreken zij "hun bijzondere bezorgdheid uit over de wapendeal die de regering Biden bereid is met Marokko aan te gaan".

Lees ook: Joe Biden verwijdert tweet met kaart van Marokko zonder Sahara

In december 2021 heeft de regering het Congres op de hoogte gebracht van een wapenverkoop aan Marokko ter waarde van 1 miljard dollar, waaronder vier drones (MQ-9B SeaGuardian) en precisiemunitie: Hellfire, Paveway en JDAM. Marokko moest geen garanties geven. Gevreesd wordt dat deze wapens tegen de Sahrawi’s kunnen worden gebruikt of de "illegale bezetting van het gebied" door Marokko vergemakkelijken.

"Hoewel wij opgelucht waren over de recente benoeming van Staffan de Mistura als nieuwe gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor de Westelijke Sahara, zijn wij bezorgd over het feit dat de Verenigde Staten geen duidelijke toezegging hebben gedaan om de Verenigde Naties te laten zien dat Washington een duurzame en vreedzame oplossing tussen Marokko en de erkende vertegenwoordigers van de Saharaanse regering steunt", gaan de ondertekenaars van de brief verder.

Lees ook: Joe Biden verwelkomt erkenning Marokkaanse Sahara

De ondertekenaars roepen "de regering-Biden op zich te onthouden van grote of offensieve wapendeals met Marokko". Een dergelijke verkoop zou "hoogst ongepast kunnen zijn in het licht van de recente escalatie van geweld tussen het Marokkaanse leger en het Polisario Front", aldus de Amerikaanse politici.

Sara Jacobs en Colin Allred roepen ook de andere negen congresleden op het wapenpakket te onderzoeken en het beleid van de regering ten aanzien van de Sahara en Marokko te heroverwegen, met inbegrip van de gevolgen op korte en lange termijn van de erkenning van de territoriale aanspraken van Marokko voor de vooruitzichten op vrede. "De Verenigde Staten hebben een cruciale rol te spelen in dit slepende conflict. Wij willen ervoor zorgen dat het Sahrawi-volk in vrijheid, waardigheid en vrede kan leven en zijn onaantastbaar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen", aldus de Amerikaanse senatoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team