Zoeken

Legalisering cannabis: een "verademing" voor Marokko

27 februari 2022 - 20:20 - Marokko

©

De legalisering van cannabis is een "verademing" voor Marokko en een economisch alternatief voor de smokkel in de grensgebieden van Sebta en Melilla, aldus het Marokkaans Instituut voor Strategische Intelligentie.

Marokko heeft in 2018 de grenspost in Sebta gesloten en op die manier een einde gemaakt aan de smokkel die daar plaatsvond. Dat was nog ruim voor de sluiting van de grenzen als gevolg van de coronacrisis. Die heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de atypische handel nu definitief tot het verleden behoort. De legalisering van cannabis zou een economisch alternatief moeten vormen voor de grensregio, aldus het laatste rapport van het Marokkaans Instituut voor Strategische Intelligentie, dat de beslissing toejuicht en "moedig, ambitieus en bijna revolutionair" noemt.

Lees ook: Legalisatie cannabis in Marokko leidt tot duurdere prijzen in Europa

De wet inzake het legale gebruik van cannabis werd op 26 mei 2021 goedgekeurd en heeft als doel de teelt ervan te reguleren en om te vormen tot een mogelijkheid voor persoonlijke en collectieve ontwikkeling van de plaatselijke bevolking, die uitgebuit werd door drugsorganisaties. Dit zal ook een industrialisatie van de regio mogelijk maken, waardoor banen zullen worden gecreëerd en welvaart zal worden gegenereerd via de farmaceutische, cosmetica- en textielsector, aldus het rapport.

Het soevereine besluit "maakt een einde aan de economische en sociale ongelijkheden" en opent een "nieuwe bladzijde van menselijke ontwikkeling in de noordelijke regio", aldus het document, dat ook in beeld brengt dat in 2019 zo’n 40.000 producenten illegaal ongeveer 55.000 hectare cannabis teelden, wat hen 19 miljard euro opleverde, waarmee zij hun gezinnen, die tussen de 90.000 en 140.000 worden geschat, te eten konden geven.

Lees ook: Cannabis: 86% Marokkanen voorstander van medisch gebruik

Naast Marokko, staan ook landen als Argentinië, Kroatië, Finland, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, Portugal, Polen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, het gebruik van cannabis toe voor therapeutische doeleinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team