Zoeken

Legalisatie cannabis in Marokko leidt tot duurdere prijzen in Europa

7 januari 2022 - 13:30 - Wereld

©

Franse politieagenten die gespecialiseerd zijn in de strijd tegen de drugshandel, zijn van mening dat de legalisering van cannabis voor medische doeleinden in Marokko - dat ’s werelds grootste producent is - een negatief effect zou kunnen hebben op de Franse markt.

De uitvaardiging van de wet op het gebruik van cannabis voor medische doeleinden is een stap vooruit in Marokko, maar kan directe gevolgen hebben voor de Franse illegale markt. Dit is althans de mening van het anti-narcoticabureau (OFAST) in een door Europa 1 geraadpleegde nota. Het koninkrijk is van plan 30% van de oppervlakte die met cannabis is bebouwd te reserveren voor deze legale activiteit. Gespecialiseerde politieagenten voorzien nu al "een verlies voor drugshandelaars". Volgens hen zal er een "overgangsperiode zijn die de drugshandelaren nodig hebben om hun strategie uit te voeren". Dat zou een negatieve invloed kunnen hebben op de markten en bijgevolg de prijs van cannabis doen stijgen.

Lees ook: Marokko: cannabis versterkt textielsector

Een ander gevolg van de legalisering van Marokkaanse cannabis zou kunnen zijn dat criminele organisaties hasj produceren met een hoger THC-gehalte. Die is zeer gewild bij Franse consumenten en wordt tegen hogere prijzen verkocht (tussen 15 en 25 euro per gram, vergeleken met 8 euro voor traditionele hars). Naast de impact van de Marokkaanse wet op lokale criminele organisaties - illegale cannabis genereert ongeveer 19 miljard euro per jaar en tussen 90.000 en 140.000 gezinnen leven hier volgens een rapport uit 2019 van - "zou dit een intensivering kunnen betekenen van het geweld tussen rivaliserende groepen die zich dus [...] ook op Frans grondgebied kunnen manifesteren", schrijven de gespecialiseerde politiemensen.

Lees ook: Marokko: ontwerpdecreet voor legalisering cannabis goedgekeurd

OFAST vreest ook voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van criminaliteit, met name met de mogelijke komst van buitenlandse investeerders in de Rif in de legale cannabissector, zoals in Argentinië het geval was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team