Zoeken

Wet cannabisproductie in Marokko moet dringend worden uitgevoerd

7 september 2022 - 20:00 - Marokko

©

De wet 13-21, die enkele maanden geleden werd aangenomen en de productie van cannabis voor medische, cosmetische en industriële doeleinden in Marokko regelt, moet dringend worden uitgevoerd.

"Marokko moet zijn wet op de legalisering van cannabis uitvoeren, anders zullen drugshandelaars hun illegale activiteiten voortzetten," stellen Raouf Farrah, senior analist, en Tasnim Abderrahim, analist bij het Global Initiative Against Transnational Organised Crime, in een document gepubliceerd door Enactafrica. Volgens hen regelt de wet alle aspecten van de legalisering van cannabis, van de teeltvoorwaarden tot de invoer van zaden en de uitvoer van producten. De vertragingen bij de tenuitvoerlegging leiden echter tot frustratie en wantrouwen tussen de landbouwers en de regering. Dit geeft drugshandelaren de kans om hun handel voort te zetten. "Dit heeft gevolgen voor zowel het land als de regio in het algemeen," merken zij op.

Lees ook: Marokko: voorwaarden om legaal cannabis te kweken

Marokko behoort tot een kleine maar groeiende groep Afrikaanse landen (Eswatini, Ghana, Lesotho, Malawi, Nigeria, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe) die proberen in te spelen op de snelgroeiende internationale markt voor legale cannabis. Raouf Farrah en Tasnim Abderrahim wijzen erop dat de vertraging tot onzekerheid leidt en verschillende vragen onbeantwoord laat. Het is nog niet bekend in hoeverre de toekomstige Marokkaanse markt voor legale cannabis voor export of binnenlandse handel kan concurreren met de snelgroeiende internationale markt. Volgens het Bureau voor drugs- en misdaadbestrijding van de Verenigde Naties werd in 2018 meer dan 24.400 ton cannabis en hars geproduceerd.

Lees ook: Marokko versnelt legalisering cannabis

Dr. Khalid Tinasti, een Marokkaanse drugsexpert, schat dat het potentieel voor de export van cannabis waarschijnlijk beperkt zal zijn, omdat de internationale markt voor medicinale cannabis verzadigd lijkt te zijn. Er is ook weinig bekend over de hoeveelheid cannabis die op de nationale markt voor therapeutische en farmaceutische doeleinden wordt gebruikt. Toch moeten er verschillende dringende maatregelen worden genomen. "Het wordt steeds dringender om vastberaden actie te ondernemen om het agentschap uit te bouwen en prioriteit te geven aan samenwerking met belanghebbenden en lokale gemeenschappen. Hoewel het belangrijk is de overgang goed te plannen, voedt de trage uitvoering in Rabat de onzekerheid en het wantrouwen bij de boeren, die toch essentieel zijn voor deze overgang. Vooral kleine boeren vrezen achterop te raken vanwege de concurrentie van machtige investeerders."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team