Zoeken

L’Boufa, de drug die Marokko terroriseert

4 augustus 2023 - 11:00 - Marokko

©

Marokko voert acties uit in de strijd tegen drugs, waaronder de "L’Boufa", een nieuwe drug die als "een van de gevaarlijkste" wordt beschouwd en "bepaalde gebieden van Marokkaanse steden, met name de marginale en achtergestelde wijken, overspoelt".

In reactie op een schriftelijke vraag van MR-parlementslid Abdenbi El Aidoudi over de recente verspreiding van video’s op sociale media die de slachtoffers tonen van de verontrustende nieuwe drug genaamd "L’Boufa" of "cocaïne van de armen", presenteerde minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken, de maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen drugs, meldt Hespress. De aanpak van zijn afdeling is gericht op het beperken van het aanbod en het versterken van de controles aan de grenzen en op de wegen om de drugshandel te bestrijden, maar ook "om de vraag te verminderen door preventieve maatregelen te nemen, waaronder bewustmakingscampagnes en het versterken van het toezicht op openbare plaatsen die door jongeren en minderjarigen worden bezocht, zoals cafés, clubs en speelcentra."

Lees ook: Gevaarlijke drug "Lboufa" dringt Marokkaanse scholen binnen

Zo hebben de diensten van de nationale veiligheidsdienst DGSN in samenwerking met 2971 verenigingen gedurende het schooljaar 2022/2023, bewustmakingscampagnes georganiseerd ten behoeve van 713.782 scholieren in 8675 onderwijsinstellingen. Er werden in dezelfde periode ook veiligheidsoperaties uitgevoerd rond en nabij onderwijsinstellingen. Deze acties leidden tot 3870 zaken en 4286 arrestaties, aldus de minister. Tussen januari 2020 en mei 2023 zijn er in totaal 200 zaken in verband met de drug "L’Boufa" behandeld. Geen enkele werd geregistreerd nabij een school. Ongeveer drie kilogram van deze drug werd in beslag genomen en 282 personen werden gearresteerd in verband met deze zaken. Allen zijn voor de rechter geleid.

Lees ook: "Flakka zombiedrug" in Marokko maakt eerste slachtoffer

In zijn schriftelijke vraag liet El Aidoudi weten dat "L’Boufa" een nieuwe drug is, beschouwd als een van de gevaarlijkste, die bepaalde gebieden van Marokkaanse steden overspoelt, met name de marginale en achtergestelde wijken, vanwege de lage kosten en de snelheid waarmee het verslaving veroorzaakt. "Deze situatie vormt een reële bedreiging voor de samenleving en het leven van deze individuen, en leidt tot veel pijn voor de families, omdat het ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid, het sociale leven, de economie en de veiligheid," benadrukte hij.

Bladna.nl