Zoeken

Lboufa: de goedkope cocaïne die Marokko in zijn greep houdt

16 augustus 2023 - 10:00 - Marokko

©

Lboufa, ook wel bekend als de "cocaïne van de armen", heeft zich gestaag verspreid in heel Marokko en vormt een bedreiging voor de gezondheid en veiligheid van jongeren. De zorgwekkende situatie is aangekaart in het Parlement.

De prijs van lboufa schommelt tussen de zeven en tien dollar per gram meldt Arabi21. "Het is een gevaarlijke drug die zich snel verspreidt omdat het goedkoop is, en het de mentale en fysieke capaciteiten van de gebruikers bedreigt, met name door het veroorzaken van angststoornissen vergezeld van hallucinaties, die mensen ertoe kunnen aanzetten zichzelf te verwonden of anderen kwaad te doen", zegt Tayeb Hamidi, hoofd van de vakbond voor artsen in de particuliere sector in Marokko.

Lees ook: Gevaarlijke drug "Lboufa" dringt Marokkaanse scholen binnen

De drug heeft niet alleen sociale gevolgen, zoals het uiteenvallen van gezinnen en een toename van zelfmoorden en moorden, maar leidt ook tot fysieke complicaties, zoals huidinfecties, zweren, hart- en vaatziekten en nierproblemen. Volgens Tayeb Hamidi wordt AGPI (de wetenschappelijke naam van lboufa) gemaakt van cocaïneresten gemengd met chemicaliën, waaronder ammoniak, tot het een kristallijne substantie wordt. Het wordt geïnhaleerd of gerookt. "Deze gevaarlijke drug verspreidde zich in de jaren 80 in Amerika en in de jaren 90 in een aantal Europese landen", aldus Hamidi.

Lees ook: Marokko geteisterd door nieuwe verwoestende drug

Vanwege de gevaren van deze goedkope drug werd een campagne gelanceerd op sociale media waarin de regering wordt opgeroepen om onmiddellijk in te grijpen. Het onderwerp zal ook in het Parlement worden besproken. Parlementsleden hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken, over de maatregelen en inspanningen om de drug te bestrijden.

Bladna.nl