Zoeken

La Niña, waarschijnlijke oorzaak van droogte in Marokko

19 februari 2022 - 19:00 - Marokko

©

De ernstige droogte waarmee Spanje en Marokko nu al een paar maanden te kampen hebben, zou te wijten zijn aan het verschijnsel La Niña.

La Niña is een natuurverschijnsel dat zich elke twee à zeven jaar voordoet en de wereldgemiddelde temperatuur drukt, omdat het de bovenste waterlagen van de tropische oostelijke Stille Oceaan op abnormale wijze doet afkoelen. Daardoor worden landen als Spanje, Marokko en de westelijke staten van de Verenigde Staten geteisterd door droogte, schrijft La Opinion de Malaga.

Lees ook: Marokko beleeft ergste droogte in 30 jaar

In Spanje lijkt alles erop te wijzen dat La Niña de oorzaak is van de ernstige droogte die nu al enkele maanden aan de gang is, verklaart Juan Jesús González, natuurkundig onderzoeker en woordvoerder van het Nationaal Meteorologisch Agentschap (AEMET). Hij legt uit dat het natuurverschijnsel aanzienlijke veranderingen veroorzaakt in de temperatuur en de neerslagpatronen in de tropische zone.

"De periode van droogte die nu al anderhalve maand aanhoudt, is min of meer normaal. Wat niet normaal is, zijn de voorspellingen die aangeven dat deze situatie nog kan voortduren tot maart", aldus de deskundige. Hij benadrukt dat de droogte ook andere regio’s zou kunnen treffen, zoals Marokko, het westen van de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Lees ook: Koning Mohammed VI beveelt dringende maatregelen tegen droogte

Marokko is een buurland van Spanje en heeft ook te maken met klimaatschommelingen. Het koninkrijk beleeft momenteel zelfs zijn ergste droogteperiode ooit. Volgens de laatste gegevens van het Amerikaanse weerbureau NOAA Climate Prediction Center, is er een grote kans dat La Niña "tot mei 2022 zal aanhouden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team