Zoeken

Wereldbank waarschuwt voor waterstress en droogte in Marokko

27 juli 2022 - 15:00 - Marokko

©

In Marokko dreigt waterschaarste, regelmatig neerslagtekort en droogte. Volgens de Wereldbank zullen deze factoren "op lange termijn" een "ernstige" weerslag hebben op de economie van het koninkrijk.

De ernstige droogte en de vertraging van de wereldeconomie, nog verergerd door het effect van de oorlog in Oekraïne, zal de groei van het bruto binnenlands product (BBP) van Marokko negatief beïnvloeden: van 7,9% in 2021 tot 1,3% in 2022, aldus de Wereldbank in een persbericht.

Lees ook: Marokko: maatregelen tegen waterschaarste

"Marokko is een van de landen met de grootste watersnood ter wereld. Recente ontwikkelingen hebben uitgewezen dat technische oplossingen niet toereikend zijn om de economie tegen de klimaatschokken te beschermen", aldus Jesko Hentschel, directeur Operaties Noord-Afrika en Malta, in een verklaring die in het persbericht wordt geciteerd. Hij beklemtoont dat hervormingen nodig zijn om een "efficiënter en rationeler" gebruik van de watervoorraden te kunnen bevorderen.

Tussen 1960 en 2020 is de watervoorraad in Marokko gedaald van 2560 kubieke meter tot 620 kubieke meter per persoon per jaar. Deze situatie heeft het koninkrijk in een "structurele waterstress" gebracht, aldus de nota. Daaraan wordt toegevoegd dat Marokko in dezelfde periode zijn wateropslagcapaciteit heeft vertienvoudigd door meer dan 120 stuwdammen te bouwen.

Lees ook: Ontziltingsfabriek Laayoune bijna af

Aan het parlement vertelde de minister van Uitrusting en Water, Nizar Baraka, maandag dat het watertekort te maken heeft met de lage grondwaterspiegel, die met 2 tot 3 meter per jaar daalt, en de daling van de hoeveelheid water die in dammen is opgeslagen, van 9,4 miljard kubieke meter in 2018 tot 4,7 miljard kubieke meter dit jaar. De Marokkaanse regering heeft in december een noodplan goedgekeurd voor de bouw van ontziltingsinstallaties voor zeewater en het boren van nieuwe putten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team