Zoeken

Marrakech: overheid wil watertekort voorkomen

13 maart 2022 - 15:40 - Marokko

©

Er heerst droogte in de regio Marrakech-Safi. Om de situatie onder controle te krijgen en onderbrekingen in de watervoorziening te voorkomen, hebben de autoriteiten 522 miljoen dirham vrijgemaakt.

In de regio Marrakech-Safi dreigt drinkwater schaars te worden door de aanhoudende droogte. De plaatselijke overheid is op de hoogte van de situatie en werkt aan nieuwe maatregelen om erger te voorkomen. Volgens het dagblad Al Akhbar zal 522 miljoen dirham worden uitgetrokken voor de financiering van een noodplan.

Lees ook: Marokko: nieuw monitoringsysteem om klimaatverandering te volgen

Het besluit van een noodplan werd genomen na de publicatie van een alarmerend rapport van het hydraulisch bekkenagentschap van Tensift over de dreigende stopzetting van de drinkwatervoorziening van de steden in de regio. Op lange termijn zal een meer structureel project met een investering van 4,6 miljard dirham worden uitgevoerd om het gevaar van watertekorten in de regio te vermijden.

Op een vergadering over het waterprobleem die deze week werd gehouden, verklaarde de voorzitter van de regionale raad van Marrakech, dat het noodplan erop gericht is de continuïteit van de watervoorziening voor de bevolking te waarborgen, zuiniger met water om te gaan en verspilling te voorkomen. Daartoe kondigde hij de bouw aan van 16 kleine dammen tegen 2023, naast het herstel van verscheidene waterputten en de aanleg van nieuwe waterbronnen.

Lees ook: Marokko: vijftigtal steden en dorpen deze zomer zonder water

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Nizar Baraka, heeft onlangs gewaarschuwd voor het risico van onderbrekingen in de watervoorziening tijdens het komende zomerseizoen in steden zoals Casablanca, Marrakech, Nador, Berkane en Safi, waar het opdrogen van de waterreserves zorgwekkend is.

Bladna.nl