Zoeken

Marokko niet bedreigd door voedselcrisis, ondanks oorlog en droogte

6 april 2022 - 18:20 - Marokko

©

Ondanks de grote droogte en de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne wist Marokko dit jaar opnieuw in zijn tarwebehoefte te voorzien. Samen met Nigeria is het koninkrijk een van de weinige landen in Afrika die hierin zijn geslaagd.

Volgens een door de PCNS gepubliceerde studie, waarin de gevolgen van de Russisch-Oekraïense oorlog voor de voedselvoorziening van Afrika werden onderzocht, beschikt Rabat over gediversifieerde bevoorradingsbronnen. Marokko is de derde grootste importeur van tarwe in Afrika. Vorig jaar bedroeg de invoer uit Rusland 0,8 miljoen ton, uit Canada 0,7 miljoen ton en uit de Verenigde Staten 0,6 miljoen ton.

Lees ook: Ingrediënten Ramadan-maaltijden duurder door oorlog Oekraïne

Algerije, de op één na grootste tarwe-importeur van Afrika, kon, in tegenstelling tot het koninkrijk, de uitdaging niet aangaan omdat de oorlog in Oekraïne in volle hevigheid woedde. Het land heeft zich onlangs tot Rusland gewend als leverancier, ten koste van Frankrijk en Duitsland. Algerije importeert 7,7 miljoen ton, terwijl het zelf ongeveer 3,6 miljoen ton produceerde in 2021-2022.

Lees ook: Marokko niet getroffen door voedselcrisis

Volgens de studie lopen twee landen een groot risico op een voedselcrisis, met name Libië en Tunesië. Libië importeert 60% van zijn tarwebehoefte uit Oekraïne en ongeveer 15% uit Rusland, zodat het zo snel mogelijk op zoek moet naar alternatieven voordat de voorraden uitgeput raken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team