Zoeken

Marokko niet getroffen door voedselcrisis

28 maart 2022 - 21:30 - Marokko

©

De stijgende olieprijzen door de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en een grote droogte zou een ongekende voedselcrisis kunnen veroorzaken. In het kader van een pro-actieve aanpak heeft Marokko maatregelen genomen om tekorten bij de invoer van zachte tarwe en gerst te voorkomen.

Marokko zal waarschijnlijk niet worden getroffen door een voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen van bepaalde consumptiegoederen, enz. Bewijs hiervan is het feit dat de regering de gastarieven en de broodprijzen blijft subsidiëren. Zij heeft ook uitzonderlijke steun ingevoerd voor werknemers in het openbaar vervoer en het wegvervoer. Bovendien beschikt Marokko "over een strategische voorraad grondstoffen met een looptijd van zes maanden die dagelijks wordt vernieuwd". Volgens de woordvoerder van de Marokkaanse regering, Mustafa Baïtas, beschikt Marokko over voldoende voedselreserves dankzij de invoer van belangrijke producten zoals meel.

Lees ook: Maatregelen tegen tarwe in Rusland: moet Marokko zich zorgen maken?

"Hoewel wij dit jaar met droogte te kampen hadden, mogen wij niet vergeten dat wij vorig jaar een overproductie van 105 miljoen kwintaal tarwe hadden, waarvan een deel werd opgeslagen en dit jaar zal worden gebruikt. In het geval van Marokko is er dus geen probleem met de voedselcrisis, want wij beschikken over zeer, zeer grote strategische voorraden en wij hebben ook bevoorradingsbronnen waarmee Marokko al lang contracten heeft en die trouw zijn. Daarom zijn met verschillende landen overeenkomsten gesloten om Marokko te bevoorraden en strategische voorraden voor zes maanden op te slaan," verklaarde Taib Aisse, een economisch expert, aan France 24.

Lees ook: Toelichting bij stopzetting export Oekraïense tarwe naar Marokko

Marokko vertrouwt ook op gediversifieerde bevoorradingsbronnen uit Argentinië, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten, en op de uitvoering van hulp- en bijstandsmaatregelen om zo een eventuele voedselcrisis het hoofd te kunnen bieden.

Bladna.nl