Zoeken

Marokko beleeft ergste droogte in 30 jaar

13 februari 2022 - 20:20 - Marokko

©

Marokko heeft al ongeveer 30 jaar te kampen met een tekort aan neerslag en dat veroorzaakt met name veel schade in de landbouwsector, aldus het Amerikaanse persagentschap Bloomberg in een artikel over de droogte die heel Noord-Afrika treft.

De regenval in Marokko wordt steeds schaarser, maar de droogte treft niet alleen het koninkrijk. Het heeft zich over heel Noord-Afrika en zelfs daarbuiten verspreid, aldus het Amerikaanse persbureau.

Lees ook: Marokko bouwt twintigtal waterontziltingsinstallaties

Ook buurland Spanje wordt geteisterd door droogte. "Driekwart van Spanje ligt in een droge zone en 90.000 km², of bijna 20% van het continentale grondgebied, loopt een groot tot zeer groot risico op woestijnvorming", aldus Madrid, dat een plan ter bestrijding van woestijnvorming heeft aangekondigd.

De komende maanden zullen waarschijnlijk nog moeilijker worden, merkt Bloomberg op en ook de kortetermijnvoorspellingen zijn nauwelijks geruststellend. "Het is nog te vroeg om zeer, zeer pessimistisch te zijn," zegt Séverine Omnes-Maisons, een analist bij Strategie Grains, een bureau voor agro-economisch onderzoek, analyse en advies. "Maar droogte is een blijvend punt van zorg".

Lees ook: Marokko: watertanks om watertekort aan te pakken

Bezorgd over het probleem van de droogte, heeft Koning Mohammed VI aanbevolen om in alle moskeeën in het koninkrijk een regengebed te verrichten, het zogeheten salat al-istisqa.

Bladna.nl