Zoeken

Koning Mohammed VI zit ministerraad voor over begrotingswet 2023

20 oktober 2022 - 20:00 - Economie

©

Koning Mohammed VI zat dinsdag een ministerraad voor in het koninklijk paleis in Rabat. De raad behandelde de algemene richtlijnen van de begrotingswet (PLF 2023) voor volgend jaar en nam ook een ontwerp-Dahir, drie organieke wetten en drie ontwerp-decreten aan.

In een persbericht dat verslag maakt van de verschillende besluiten tijdens de zitting, heeft de minister van Economie en Financiën een verklaring afgelegd over de algemene richtlijnen van de PLF 2023. Hij stelt dat de begroting wordt vastgelegd in een "instabiele" internationale context, met een enorme inflatie als gevolg en een verstoring van de wereldwijde productieketens.

Lees ook: Marokko bespreekt opnieuw vermogensbelasting

Het wetsontwerp is gestoeld op vier hoofdlijnen, namelijk "de versterking van het stelsel voor sociale zekerheid via de uitvoering van de koninklijke voorschriften voor de veralgemening van sociale bescherming, het boosten van de nationale economie aan de hand van het nieuwe investeringshandvest, het werken aan territoriale gelijkheid middels een geavanceerde regionalisering, de bestrijding van ruimtelijke en sociale ongelijkheden en het herstel van de begrotingsmarges om de duurzaamheid van de hervormingen te waarborgen".

Aan het einde van zijn presentatie benadrukte de minister dat dit programma Marokko in staat zal stellen een groeipercentage van 4% te behalen, een inflatiepercentage van ongeveer 2% en een begrotingstekort van 4,5% van het bruto binnenlands product (BBP).

Lees ook: Marokko: solidariteitsbelasting verplicht vanaf inkomen van 1 miljoen dirham

De Koning gaf tijdens de zitting ook nog zijn goedkeuring voor drie ontwerpen voor organieke wetten en drie ontwerpdecreten, waaronder één dat gaat over de voorwaarden voor de toekenning van gezinsbijslagen voor ambtenaren, militairen, gemeenten en openbare instellingen. Voorts heeft de Koning minister Mohamed Benchaaboun van Economie en Financiën benoemd tot directeur-generaal van het investeringsfonds Mohammed VI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team