Zoeken

Marokko bespreekt opnieuw vermogensbelasting

13 oktober 2022 - 19:00 - Economie

©

De vermogensbelasting zou in Marokko kunnen worden opgenomen in de ontwerpbegrotingswet 2023 (PLF2023), waaraan de regering momenteel de laatste hand legt. Het is bedoeld om de staatskas aan te vullen in deze tijden van crisis.

Eén van de opties van de regering om de huidige economische en sociale crisis aan te pakken, zou de invoering van een vermogensbelasting zijn, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Meteen wordt erop gewezen dat het debat over de invoering van deze belasting echter niet nieuw is. Al minstens acht jaar wordt de mogelijkheid geopperd in een motie die door de Federatie van Democratisch Links (FGD) in het Parlement is ingediend op basis van de artikelen 39 en 40 van de Grondwet.

Lees ook: Andalusië verlaagt belastingen om rijke Marokkanen aan te trekken

In een amendement op de ontwerpbegrotingswet 2012 had de Democratische Arbeidersfederatie (FDT) de invoering van deze belasting voorgesteld. Dit voorstel werd destijds door de oppositie gesteund, maar uiteindelijk niet aangenomen door de regering Benkirane op grond van artikel 77 van de grondwet. Men was namelijk van mening dat deze belasting de investeringen zou verminderen en belastingontduiking in de hand zou werken.

Lees ook: Marokko wil superwinsten van oliedistributeurs belasten

Bij de besprekingen rond de ontwerpbegroting, stelt de oppositie bijna systematisch de invoering van een vermogensbelasting aan de orde. De regering lijkt dit jaar zelf het initiatief te hebben genomen om de nationale schatkist, die zwaar is getroffen door de gezondheidscrisis, aan te vullen. Bij de presentatie van de PLF 2023 aan het parlement deze maand, zal duidelijk worden of de belasting in Marokko werkelijkheid wordt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team