Zoeken

Loonsverhoging in Marokko is kwestie van 2 miljard dirham

22 oktober 2022 - 07:00 - Economie

©

De onderhandelingen tussen de Marokkaanse regering en de vakbonden over loonsverhogingen en de herziening van het inkomstenbelastingstelsel zijn verre van succesvol. Er is een kloof van 2 miljard dirham tussen de eisen van de sociale partners en het aanbod van de regering.

Het aanbod van de regering, ingediend door onderminister van Begroting Fouzi Lekjaâ, zal niet meer dan 2 miljard dirham kosten. Het wordt opgenomen in de begrotingswet 2023 en zal de belastingdruk voor loontrekkenden en voor gepensioneerden verlichten. De begrotingswet die de regering woensdag heeft goedgekeurd, stelt voor het vaste tarief voor de aftrek van beroepskosten te verhogen van 20% tot 35% voor mensen met een bruto jaarlijks belastbaar inkomen van 78.000 dirham of minder. Voor mensen met een belastbaar bruto jaarinkomen boven dit bedrag wordt het vaste tarief vastgesteld op 25% en wordt de aftreklimiet verhoogd van 30.000 naar 35.000 dirham, meldt Le Matin.

Lees ook: Marokkaanse regering en vakbonden verdeeld over loonsverhoging

In een verklaring verwierp het uitvoerend bureau van de Confederatie van de Arbeid (CDT) het aanbod van de regering en noemde het "mager en onverenigbaar met de verwachtingen van werknemers en gepensioneerden, omdat de stijging van de prijzen van basisproducten en diensten moet worden opgevangen". Van zijn kant eist de Marokkaanse vakbond UMT dat in het aanbod van de regering rekening wordt gehouden met "de prijsstijging en de hoge kosten van levensonderhoud, naast de goedkeuring van een nieuw barema voor de inkomstenbelasting om indirect de koopkracht van de burgers te verbeteren".

Lees ook: Marokkaanse regering keurt begrotingswet 2023 goed

Econoom Mohammed Rahj zei tegen de krant over het aanbod van de regering: "De regering stelt alleen voor om het belastingstelsel een beetje te herzien wat betreft de inkomstenbelasting, maar dit gaat slechts om kleine maatregelen. Deze bestaan uit een verhoging van het plafond voor belastingvrije uitgaven van 20% naar 25% en een verhoging van de eerste schijf van het belastingvrije jaarinkomen van 30.000 naar 35.000 dirham, naast een belastingaftrek voor gepensioneerden die wordt verhoogd van 60% naar 65%."

Bladna.nl