Zoeken

Israël rekent op Marokko om betrekkingen met Saoedi-Arabië te normaliseren

31 mei 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Israëlische regering heeft maandag aangekondigd dat ze werkt aan de normalisering van haar betrekkingen met Saoedi-Arabië, met de steun van de Verenigde Staten en verschillende Golfstaten in het kader van de Abraham-akkoorden van 2020, die het herstel mogelijk maakten van de betrekkingen met Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan.

"Wij denken dat een proces van normalisatie met Saoedi-Arabië mogelijk is. Het is in ons belang," zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, in een interview aan The Times of Israel. Hij voegde daaraan toe dat het de "volgende stap in de Abraham-akkoorden is. We hebben het over een lang en zorgvuldig proces waarvoor wij samenwerken met de Verenigde Staten en de Golfstaten".

Lees ook: Normalisatie met Marokko stimuleert Israëlische wapenverkoop

Lapid benadrukte dat het proces zo lang zal duren als nodig is, zelfs wanneer dat betekent dat de normalisatie pas voltooid zal worden nadat "drie ministers van Buitenlandse Zaken" hem hebben opgevolgd. "Het zal niet verlopen zoals de vorige keer. We zullen niet op een dag wakker worden met een verrassing...", zei hij.

Lees ook: Marokko en Israël overwegen vrijhandelsovereenkomst

Israël en Saoedi-Arabië hebben geen diplomatieke betrekkingen, hoewel de banden tussen beide landen de laatste jaren beter zijn geworden. Riyad is altijd voorstander geweest van een normalisering van de betrekkingen, maar stelt dat de regeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict een essentiële voorwaarde is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team