Zoeken

Israël reageert op de verontschuldigingen na Mekka-reportage

25 juli 2022 - 09:00 - Wereld

©

Israël heeft gereageerd op een verontschuldiging van Channel 13 en zijn verslaggever, na de uitzending van een illegaal bezoek aan Mekka. De reportage veroorzaakte een golf van verontwaardiging over de hele wereld.

In een verklaring aan Times of Israel zegt een bron dat de Israëlische regering tevreden is over de verklaringen van Channel 13 en journalist Gil Tamari, die zich verontschuldigden voor zijn illegale bezoek aan Mekka. Het is echter niet bekend of de Israëlische regering de zender en de reporter heeft gedwongen om zich te verontschuldigen.

Lees ook: Israëlische journalist onder vuur na reportage over Mekka

Met de hulp van een plaatselijke inwoner reisde Gil Tamary op zondag 17 juli naar Mekka en overtrad daarmee de Saoedische wet, die niet-moslims verbiedt de stad te betreden. In de video, die op sociale media circuleert, is te zien hoe hij de berg Arafat beklimt alvorens weer snel te vertrekken. Op het web veroorzaakte het illegale bezoek een onmiddellijke ophef. Dinsdag boden Channel 13 en Tamary hun verontschuldigingen aan. Ze verklaarden dat het niet hun bedoeling was moslims te beledigen, maar kozen ervoor het verslag toch uit te zenden, omdat het over een belangrijk journalistiek stuk gaat.

Lees ook: Stichter beroemdste weeshuis in Marrakech overleden (video)

Saoedi-Arabië besloot, kort voor het bezoek van Joe Biden aan het Midden-Oosten, zijn luchtruim open te stellen voor Israëlische vliegtuigen. Een besluit dat algemeen wordt beschouwd als een stap in de richting van normalisatie. Zo gingen verschillende Israëlische journalisten vorige week naar Saoedi-Arabië om de rondreis van de Amerikaanse president te verslaan. De vraag is of het illegale bezoek van de journalist van Channel 13 een negatieve invloed zal hebben op de pogingen om de diplomatieke betrekkingen tussen Tel Aviv en Riyad te normaliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team