Zoeken

Marokko en Israël overwegen vrijhandelsovereenkomst

3 april 2022 - 20:20 - Economie

©

Marokko en Israël willen hun economische samenwerking versterken. Uit het recente bezoek van een delegatie van vertegenwoordigers van de belangrijkste Israëlische bedrijfsorganisaties aan het koninkrijk, blijkt dat het hoofd van het Israëlische Werkgeversverbond streeft naar een vrijhandelsovereenkomst tussen de twee landen.

Op 29 en 30 maart bracht een delegatie van vertegenwoordigers van de belangrijkste Israëlische bedrijfsorganisaties een bezoek aan Marokko. Bij dit werkbezoek hebben zij vooral van gedachten gewisseld met de Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM). "Enkele maanden geleden werd de dialoog met de CGEM aangeknoopt en wij hebben praktisch reeds een samenwerkingsovereenkomst geparafeerd sinds Marokko is toegetreden tot de Abraham-Overeenkomst. We hebben deze overeenkomst ondertekend nadat wij elkaar twee weken geleden ter plaatse hebben ontmoet tijdens het eerste bezoek van Marokkaanse zakenlieden aan Israël. Het tegenbezoek is bedoeld om de mogelijkheden tot samenwerking verder te onderzoeken en de sectoren die belangrijk kunnen zijn voor de samenwerking tussen beide landen meer in detail te bepalen," zei Dan Catarivas, CEO van de Manufacturers Association of Israel, in een interview met Le360.

Lees ook: Marokko wil geavanceerd Israëlisch wapensysteem aanschaffen

Aan beide zijden werd gesproken over een win-win samenwerking. Om hun economisch partnerschap uit te breiden, richten Marokko en Israël zich op de sectoren hernieuwbare energie, automobiel, landbouw, water en geavanceerde technologie. "De samenwerkingsvormen tussen Marokkaanse en Israëlische bedrijven zijn verschillend. Het kan gaan om directe investeringen, handel door de aan- en verkoop van producten en grondstoffen, of gezamenlijke werkzaamheden door middel van partnerschappen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen," legt de manager uit.

Lees ook: Marokko versterkt diplomatieke aanwezigheid in Israël

Voor Israëlische werkgevers is Marokko onbekend terrein, aangezien er veel mogelijkheden zijn waarvan Israëlische zakenlieden tot nu toe niet op de hoogte waren en waarvan zij nu zouden kunnen profiteren. " Momenteel bekijken wij de verschillende voordelen die de vestiging van Israëlische bedrijven in Marokko kan bieden. Zeker is dat het land beschikt over arbeidskrachten van hoge kwaliteit, bewezen knowhow en een zeer interessante markt. Het ontwikkelingsniveau van de Marokkaanse economie en haar groeipotentieel hebben indruk op ons gemaakt," voegde Dan Catarivas eraan toe. Nog een groot voordeel is volgens hem de geografische ligging die het koninkrijk biedt om nieuwe markten aan te boren. "Israël kan Marokko als knooppunt gebruiken voor de ontwikkeling van economische activiteiten in Afrika. Dit was een van de belangrijkste punten die ter sprake kwamen tijdens de verschillende ontmoetingen met economische partners uit beide landen," zei hij.

Lees ook: Israel Aerospace Industries vestigt zich in Marokko

Na de ondertekening van verdragen inzake hernieuwbare energie en investeringen tussen beide landen te hebben opgemerkt, gaf de Israëlische ondernemer uiting aan de wens van de werkgevers dat een vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Israël wordt gesloten. "Om deze economische en handelsdynamiek te versnellen, zouden wij vandaag graag zien dat op het niveau van het regeringsbeleid wordt gestreefd naar een vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Israël. Na onze bijeenkomsten met de leden van de CGEM zijn we van oordeel dat het belangrijk is de regeringen van beide zijden aan te moedigen onderhandelingen te beginnen over een dergelijke overeenkomst. Het zou de contacten, uitwisselingen, investeringen en handel tussen beide landen verder vergemakkelijken", besloot Dan Catarivas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team