Zoeken

Normalisatie met Marokko stimuleert Israëlische wapenverkoop

13 april 2022 - 11:40 - Wereld

©

De normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Marokko, de Verenigde Emiraten en Bahrein, heeft bijgedragen tot een toename van de Israëlische wapenverkoop.

De jaarlijkse wapenverkoop van Israël bereikte volgens cijfers van het ministerie van Defensie in 2021 een nieuw record. De defensie-export bedroeg vorig jaar in totaal 11,3 miljard dollar, tegen 8,3 miljard dollar in 2020, een stijging van 33%, meldt Jforum.

Lees ook: Marokko wil geavanceerd Israëlisch wapensysteem aanschaffen

Dankzij de Abraham-overeenkomsten hebben de Israëlische defensie-industrieën Elbit, IAI, Rafael en anderen, in 2021 voor 800 miljoen dollar aan producten en diensten verkocht aan Marokko, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Met 41% van de totale export is Europa de grootste afnemer van Israëlische wapens. Het wordt gevolgd door de regio Azië-Stille Oceaan (34%), Noord-Amerika (12%), de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Bahrein (7%), Afrika (3%) en Latijns-Amerika (3%).

Lees ook: Israel Aerospace Industries vestigt zich in Marokko

Volgens Yair Kulas, directeur van de dienst voor Internationale Defensiesamenwerking (SIBAT) van het ministerie van Defensie, drijven drie wereldwijde conflicten de vraag op naar Israëlische systemen: China-VS, Soennieten-Sjiieten en Rusland met de NAVO-landen. Kulas is in ieder geval verheugd over het feit dat Israël zijn plaats heeft kunnen behouden in de top tien van defensie-exporteurs in de wereld en schat zelfs dat het land dit jaar van de achtste naar de vijfde of zesde plaats zal opschuiven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team