Zoeken

Influencer Jamila belaagd nadat adres verplicht online moest

26 augustus 2022 - 09:00 - Cultuur

©

De Marokkaans-Belgische Jamilla Baidou nam in 2014 deel aan ’The Voice Van Vlaanderen’, maar tegenwoordig is ze vooral een ster op sociale media. Op YouTube heeft ze 180.000 abonnees en op TikTok zelfs 210.000. Sinds kort moeten influencers hun adres verplicht online plaatsen van de Belgische overheid en dat heeft voor Jamilla en haar huisgenoot Jens verstrekkende gevolgen.

Inmiddels is de wet die influencers verplicht hun adres te vermelden teruggedraaid, maar voor de 29-jarige Jamilla Baidou kwam die beslissing te laat, haar adres staat namelijk al op het net. "Ik wou ook gewoon laten zien wat er kan gebeuren als we ons adres zomaar blootgeven", aldus de content creator. "Het is niet meer veilig, we zijn bang in ons eigen huis", zegt ze in Het Nieuwsblad.

Lees ook: Influencers halen in 48 uur 50.000 euro op voor Marokkaanse kinderen

Baidou heeft maar liefst 180.000 abonnees op YouTube en 210.000 op TikTok, maar niet iedereen waardeert haar video’s, waardoor ze soms ook haat over zich heen krijgt. De overheid stelt de maatregel nu uit, zodat er een oplossing kan worden gezocht voor het privacy-probleem. "Ik ben tevreden voor de andere influencers. Maar wat met ons? Ik vraag geen leger voor de deur, maar iets wat ons meer veiligheid zou garanderen, zou wel fijn zijn", zegt Baidou. "Het is gewoon niet veilig, we voelen ons niet meer thuis. Ik ben pas Jens ’s avonds gaan halen, omdat ik gewoon niet meer alleen durf te slapen."

Lees ook: Samir, van migrant tot bekende influencer

Jamila’s adres stond pas op haar profiel, of de eerste mensen stonden al voor haar deur. "De eerste dagen begon het rustig met enkele lieve fans, ik dacht dat ik misschien overdreef. Maar ’s avonds stond opeens een onbekende man voor de deur. We hebben uiteindelijk met die man gepraat en hij vertelde ons dat hij een afspraak had met Jens, mijn huisgenoot", zegt Jamilla. Blijkbaar had iemand hun adres in een anonieme chatbox geplaatst voor seksafspraken. "We zagen het als een belachelijke, eenmalige grap. Maar diezelfde avond ging de bel opnieuw. Weer iemand die had gehoopt op een spannendere avond. Ik neem het die mannen niet kwalijk, ze zijn evengoed slachtoffer. Maar het feit dat ons adres wordt gebruikt, kan niet", zegt Baidou, die van plan is om snel te verhuizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team