Zoeken

Samir, van migrant tot bekende influencer

18 maart 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De 20-jarige Samir Faranji emigreerde op 17-jarige leeftijd vanuit Marokko naar Spanje. Hij maakt er nu gebruik van sociale media, met name YouTube, om de verhalen van ander jonge migranten te delen en de discriminatie en haatzaaiende taal waarmee ze te maken krijgen aan de kaak te stellen.

Na een zeer moeilijke reis kwam Samir in Spanje aan en slaagde hij erin om zich te integreren. Hij leerde zeer snel de Spaanse taal en maakte gebruik van alle beschikbare middelen en opleidingen om vooruit te gaan. Vandaag is hij een actief lid van de migrantengemeenschap en beschikt hij over een arbeidscontract. Hij is ook influencer op sociale media en beheerder van een YouTube-kanaal dat het samenleven tussen de Spaanse en Arabische culturen promoot.

Lees ook: Youssef, een geslaagd staaltje van integratie in Spanje

"Ik ben van nul begonnen in Spanje, nu werk ik en doe ik heel wat dingen waar ik in Marokko enkel van droomde," zegt de jonge Marokkaan uit het stadje Ichniwane, in een interview met Baynana. Eenmaal in Spanje aangekomen, werd hij gearresteerd door de Guardia Civil en overgebracht naar een centrum voor minderjarigen in Granada, ver weg van de stad. Hij denkt met ontroering terug aan de eerste nachten in het centrum. "Het eten was koud en niet erg lekker, er was niet genoeg kleding ter plaatse en ook geen verwarming," zegt Samir, die na drie dagen besloot het centrum te verlaten om op straat te gaan leven, alvorens samen met andere medevluchtelingen naar Madrid te trekken.

Lees ook: Straatjongen Morad is nu een bekende rapper in Spanje

In de hoofdstad werd hij opgevangen in een centrum voor minderjarigen, waar hij Spaans leerde en een kappersopleiding volgde. ’s Avonds was hij ober in een bar. "Ik hoefde maar zeven maanden te blijven voor ik 18 werd. Ik moest van alles doen om daarna niet op straat te belanden," zegt hij. Toen hij meerderjarig werd woonde Samir in een instelling met andere jongeren, dankzij CESAL, de organisatie die hem opnam toen hij in Madrid aankwam, en werkte hij in een restaurant in de stad. Hij heeft een eigen YouTube-kanaal opgestart waar hij video’s deelt over zijn leven in Spanje en vragen beantwoordt over immigratie, vooroordelen en de haatzaaiende taal die tegen migranten gericht is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team