Zoeken

Hittegolf: Marrakech past zich aan

20 augustus 2021 - 19:40 - Economie

©

In deze periode van extreme hitte in Marokko, vinden de inwoners van Marrakech manieren om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo vermijden ze onder meer uitstapjes overdag.

Sinds enkele dagen wordt in Marrakech midden op de dag alles stil en sluit elk huishouden zich thuis op, waardoor de straten verlaten zijn. Niet vanwege de pandemie, maar eerder vanwege de hittegolf in het land. Het mythische Djemaa El Fna-plein in het hartje van Marrakech en de Koutoubia-moskee blijven ook verlaten, constateerde een team van 2M. Rond het middaguur weten enkel cafés en kraampjes die vruchtensap verkopen op het beroemde plein, nog mensen aan te trekken. Om de hitte te vermijden zoeken sommige inwoners hun toevlucht in de bergen in de omgeving van de stad. De kinderen bestormen de fonteinen en chauffeurs moeten tijdens de rit de schaduw opzoeken om te pauzeren.

Lees ook: Marokko: zorgelijke recordtemperaturen

Voor sommigen is de hittegolf niet nieuw. "Hittegolven, die de laatste jaren steeds vaker voorkomen, jagen ons geen angst meer aan, we zijn eraan gewend. Het is de coronapandemie die de normale gang van zaken in ons leven heeft verstoord," zegt Mustapha Hamdane, een kamelentrainer. "We moeten geduldig en zijn om deze dubbele tegenslag te overwinnen. Ik ben er zeker van dat we met Gods hulp deze zware beproeving te boven zullen komen," voegt hij eraan toe.

Lees ook: Hitte-koepel zorgt voor extreme temperaturen in Spanje en Marokko

Tijdens deze periode verlopen ook de commerciële en toeristische activiteiten zeer traag. Om de hitte te vermijden vindt de verkoop enkel plaats in de vroege ochtend of in de avond. Het is tijdens deze periode ook zeer belangrijk om waakzaam te zijn. Zo "moeten we speciale aandacht besteden aan de meest kwetsbare mensen (pasgeborenen en ouderen), vermijden om op het heetst van de dag naar buiten te gaan of te sporten, maar zich vooral ook goed verfrissen om de uitdroging van het lichaam te voorkomen". Dat kan met name door een lekkere warme thee te drinken, zegt Mustapha. De weersituatie in Marokko weerd van 12 tot 17 augustus 2021 gekenmerkt door een "chergui-hittegolf", aldus het Directoraat-Generaal voor Meteorologie (DGM).

Bladna.nl