Zoeken

Marokko: deskundigen geven standpunt over heropening grenzen

31 januari 2022 - 17:00 - Marokko

©

Na de aankondiging door de regering van het besluit om de grenzen weer te openen, bevelen Marokkaanse deskundigen aan dat internationale reizigers over een vaccinatiebewijs en een negatieve PCR-test moeten beschikken die niet ouder is dan 48 uur, zodat een verdere toename van het aantal besmettingen wordt voorkomen.

Het Marokkaanse luchtruim gaat op 7 februari weer open. Dit is goed nieuws voor de toeristische sector, die in een benarde situatie verkeert. Het besluit is echter voorwaardelijk om te voorkomen dat de omikronvariant zich verder verspreidt en daarmee het epidemiologisch toezicht van de regering in gevaar brengt. Er wordt dan ook gewerkt aan een gezondheidsprotocol dat binnenkort aan het publiek zal worden voorgelegd, meldt Le Matin.

Lees ook: Marokko opent mogelijk gedeeltelijk grenzen met Spanje

Dr. Moulay Said Afif, lid van het Wetenschappelijk Comité voor Vaccinatie, verklaarde op een vraag hierover dat de situatie stabiel is en dat de heropening zal bijdragen tot een sneller herstel van de nationale economie. "Het is duidelijk dat bepaalde maatregelen van essentieel belang zijn om de risico’s van verspreiding van het virus te beperken. Bovendien, als Marokko de epidemiologische situatie onder controle heeft kunnen houden, dan is dat juist te danken aan strenge maatregelen. Reizigers die uit het buitenland komen, moeten daarom hun vaccinatiepas bij zich hebben waaruit blijkt dat zij de drie aanbevolen doses hebben gekregen om zich tegen de omikronvariant te beschermen, alsmede een PCR-test van minder dan 48 uur voor de vlucht."

Dezelfde conclusie werd getrokken door Dr. Tayeb Hamdi, arts en onderzoeker op het gebied van gezondheidssystemen en -beleid, die beklemtoonde dat de opening van de grens een succesvolle, vooruitziende en proactieve Marokkaanse aanpak moet volgen, die gebaseerd is op wetenschappelijke gegevens, om de burgers en het land te beschermen met de minst mogelijke sociale, psychologische, educatieve en economische gevolgen en schade.

Lees ook: Vanaf 7 februari terug met de boot naar Marokko?

"De voorwaarden voor binnenkomst in Marokko zijn zeker afhankelijk van het land van herkomst, maar over het algemeen kunnen mensen die de vaccinatieregeling hebben doorlopen en een negatieve PCR-test hebben, zonder problemen binnenkomen. Zelfs een negatieve PCR-test zal na de huidige golf niet meer verplicht zijn," zei hij.

Bladna.nl